- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nenad Čanak: Nije kasno za lustraciju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i kandidat za predsednika Srbije poručio je da za lustraciju nije kasno i da se zalaže za usvajanje novog zakona o lustraciji jer je to važno, kako je istakao, za borbu protiv korupcije i za nezavisno sudstvo, ali i za pomirenje i uspostavljanje trajno dobrih odnosa u regionu.

„Oktobra 2000. godine lično sam tražio da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju. To se nije dogodilo jer nisam naišao na razumevanje većine koalicionih partnera“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je ocenio da Srbija danas ne bi imala mnoge probleme koje ima da je bilo lustracije koju je zagovarao.

„Srbija bi bila iznutra pročišćena i pomirena i sa sobom i sa okruženjem. Nije kasno za lustraciju, a Srbiji je ona preko potrebna. Zato je Liga socijaldemokrata Vojvodine, stranka čiji sam dugogodišnji poslanik, u parlamentu insistirala da se zakon produži i podnosila zakonske predloge“, naveo je Čanak i dodao da se sad, kada je zakon ipak zastareo, zalaže da se usvoji novi.

„Podređivanje Srbije interesima Rusije nija patriotizam, nego veleizdaja“ 

Nenad Čanak optužio je lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića da manipulacijama pokušava da da odbranu ruskog državnog interesa u Srbiji predstavi kao patriotizam.

„Kada jedan političar, uz to i potredsednik Vlade, brani interese druge države i to na štetu svoje, kako se to zove? Danas je u Srbiji sve prisutnija teza da naš javni intreres mora biti podređen ruskom državnom interesu. Takva politika ne može biti drugačije označena osim kao veleizdaja. Zamenjujući teze, manipulišući, Ivica Dačić bi hteo da nas ubedi da je reč o patriotizmu. Ali sve je manje onih koji su spremni da mu veruju“, istakao je Čanak.

On je rekao da se „lažni patriotizam Ivice Dačića“ već pokazao i na primeru Vojvodine, rezultirajući urušavanjem njene autonomie i ekonomskim sunovratom.

„Kada je Dačićeva stranka, SPS, nasilno rušeći autonomiju Vojvodine, preuzimala vlast – naša pokrajina je bila među najrazvijenijim u Jugoslaviji. Odnos Vojvodine i Slovenije u razvoju je iznosio 1 : 1,4. Na kraju vladavine zločinačke formacije na čelu da Dačićevim šefom Miloševićem, posle samo jedne decenije – odnos razvoja Vojvodine i Slovenije je iznosio 1 : 8. Od gotovo izjednačenog razvoja Vojvodine i Slovenije, za samo jednu deceniju Vojvodina je toliko osiromašila i opljačkana da je Slovenija postala čak 8 puta razvijenija od nje. Tačno toliko puta je svaki građanin Vojvodine živeo lošije, za toliko puta su uniženi životi ljudi u našoj pokrajini. Tatarske horde u srednjem veku nisu pljačkale i uništvale tom brzinom kao vladavina SPS-a. Tako izgleda ‘odbrana’ Srbije od strane SPS-a i Ivice Dačića“, naveo je Čanak.

On je poručio i da će „neka buduća istraga i istorija pokazati koji su sve karteli punili i pune kofere Ivici Dačiću, da bi nas udaljavao od Evrope, a to znači i od pravne države i uređenog društva“.

Čanak je ocenio i da je cilj Dačića i njegovih saveznika „zadržavati Srbiju u stanju u kome je moguće nekažnjeno pljačkati, huškati i širiti mržnju“.

„Nikada nećemo pristati da se klečanje pred autoritarnim vladarem iz Kremlja predstavlja kao vrhunac patriotizma u Srbiji. Našem društvu je potreban mir – mir u zemlji, mir sa susedima i stabilno evropsko okruženje čiji deo moramo što pre postati“, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!