- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nemoćni pred nomadskom ispašom

Član opštinskog veća zadužen za pitanja poljoprivrede u Bačkoj Topoli Oto Čorba izjavio je da se u ataru te opštine iz godine u godinu suočavaju sa problemom čobana nomada koji u jesenjim i prolećnim mesecima uglavnom iz bosanskih planinskih krajeva dovode ovce na ispašu na okolne njive, ocenjujući da je nužno pronaći zakonsko rešenje za taj problem jer, kako je naveo, postoji bojazan da će seljaci, nezadovoljni indolentnošću inspekcijskih organa, „preuzeti stvar u svoje ruke“. Prema rečima Čorbe, lokalna samouprava pokušava sve da bi se sprečila nomadska ispaša „ali nadležni uvek traže samo izgovor zbog čega protiv ovčara nomada ne preduzimaju ništa“.

– Uvek je od strane viših organa bilo nekih izgovora zbog čega ne može da se reši pitanje nomadske ispaše. Prvo su rekli da o tome nema odgovarajuće opštinske odluke, a nakon što je ona doneta imali su zamerku što ne postoji poljočuvarska služba. Sada već i ona postoji i ovo pitanje je i dalje nerešeno. Bez ikakvog preterivanja i pristrasnosti, može se konstatovati da se to dešava sa dozvolom odozgo, budući da nijedna od nadležnih inspekcija ne želi da se bavi sa ovim problemom – rekao je Čorba.

Sagovornik „Mađar so“-a naveo je da je ranije, ako je komunalna inspekcija tim čobanima izdala rešenje da je u ataru zabranjena ispaša to i bilo dovoljno za odlazak čobana, ali „stigli smo sada dotle da više ni ne odlaze“. Dodao je i da postoji bojazan da će seljaci, uviđajući toliku nesposobnost viših organa sami pokušati da stvari preuzmu u ruke. – Prošle godine je već bilo primera za to da su lokalni poljoprivredni proizvođači u ataru rasipali materije štetne po zdravlje životinja. Strepim da će i ove godine to biti sledeći korak, kada već pravno ne može da se reši ovaj problem. Naravno, ne možemo da podržimo ni takvo rešenje, ali razumem proizvođače koji svoje njive posipaju veštačkim đubrivom – kazao je Čorba.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!