Nemi građanski protest u Vršcu

Protest zbog ubistva građanske aktivistkinje Biljane Mihajlovski

01. juna 2014

Nekoliko stotina Vrščana je poručilo da Vršac mora biti bezbedan i da se nasilje, kriminal i korupcija moraju sprečiti. Protest je organizovalo sedam organizacija civilnog društva, a usledio je nakon nedavne pucnjave u parku u centru Vršca, nakon koje  je poginula Biljana Mihajlovski, koju je pregazio automobilom jedan od učesnika pucnjave koji je bežao.

S obzirom na to da je sinoćni protestni skup bio „nem“, organizatori su putem društvenih mreža zahvalili svima koji su prisustvovali.

„Puno vam hvala što ste bili tu, pre svega zbog Biljane i njene porodice. Nije ovo što smo mi uradili danas nikakva hrabrost, to je normalnost a mnogi su izgleda zaboravili kako to izgleda biti normalan. Budući da smo sve ovo pripremili za šest dana, da su ljudi siti tuge i histerije kojom ih zapljuskuju mediji, popovi, političari, šefovi i slični, ovih dve stotine vredi više nego dve hiljade“, istakli su organizatori.

Oni su ranije objasnili da tokom protesta nisu predviđena obraćanja okupljenima, jer je cela javnost zanemela nad činjenicom da je neko na tako „bahat i bezočan način“ doveo živote u opasnosti, kao i zbog toga što je poginula jedna građanka.

Povod za ovakvo građansko organizovanje bio je oružani okršaj koji se pre desetak dana desio u Ruskom parku u centru Vršca, gde je u tom trenutku bilo prisutno mnogo građana sa decom. U ovom incidentu je poginula jedna slučajna prolaznica.

Građanski aktivisti su napomenuli da se prvi deo protesta zvao „slepim“ performansom, tokom kojeg su svi povezali oči, jer se, kako su podsetili, tokom protekle dve nedelje nijedna institucija nije zvanično oglasila.

„Dakle, organizatori protesta zaključuju da institucije sistema smatraju da su građani ‘slepi’ te da ne vide šta se na ulicama dešava“, istakli su oni.

Vrsac Protest 2Povorka je potom simbolično prošetala tri „robijaška“ kruga oko Ruskog parka, tokom kojih su svaki put zastali na mestu gde je poginula Biljana Mihajlovski.

„Organizatori ovom šetnjom žele da ukažu na bezizlaznu situaciju građana koji se odlučuju na samopritvaranje u sopstvene domove umesto da počinioci krivičnih dela budu privedeni pravdi“, upozorili su aktivisti.

Organizatori protesta su pozvali Vrščane da cvećem, svećama ili prigodnim predmetima odaju poštu Biljani Mihajlovski, koja je, kako su podsetili, bila „sinonim profesionalnog i građanskog aktivizma“ i koja je dve decenije predano radila na rešavanju problema izgnanih i raseljenih lica.

Predstavnici organizacija civilnog društva su poručili da njena smrt dodatno obavezuje na građansku reakciju.

Tokom protestne šetnje aktivisti su istakli transparent, na kojem je pisalo „Vršac mora biti bezbedan. Stop nasilju. Stop kriminalu. Stop korupciji“.

Zahtev organizacija Avalon, Košava, CEFIX, Građanski parlament, Ekološki centar „Stanište“, Građansko sindikalni front i Ljubitelji vršačkih orgulja, koji su pokrenuli ovu incijativu, jeste da se utvrdi odgovornost svih nadležnih institucija i organa, koji su svojim „činjenjem ili nečinjenjem doprineli ovakvom ishodu“.

U zahtevima se traži i da se ispitaju uslovi pod kojima je građanima, kako je upozoreno, dozvoljeno da naoružani šetaju ulicama i apeluje na sprovođenje Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja u radu organa bezbednosti i pravosuđa.

Vrščani traže od nadležnih i da se u Vršcu uvede institucija lokalnog ombudsmana, a od lokalne samouprave da se uključi u rešavanje problema bezbednosti u ovom gradu.

Inicijativu prati i peticija, koja je pokrenuta na internetu, pod nazivom „Za bezbedno društvo“.

Ž.Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga