Nemet: SVM ukida slobodne medije na mađarskom jeziku

Cilj je da jedan čovek diktira vojvođanskim Mađarima šta se dešava u Vojvodini"

30. sep 2015

Vršilac dužnosti glavnog urednika mađarskog programa Radija Subotice Erne Nemet optužio je danas Savez vojvođanskih Mađara, da preko Nacionalnog saveta Mađara u kojem ima većinu, želi da ugasi slobodne medije na mađarskom jeziku i da mađarskoj nacionalnoj zajednici plasira vesti samo preko jedne radio stanice, odnosno RTV Panon.

„Nakon 47 godina, od 1. novembra mađarski program na Radiju Subotice prestaje da se emituje, pošto je Nacionalni savet Mađara većinom glasova odbacio predlog da se osnuje Fondacija Za subotički mađarski radio. Osnivanjem ove Fondacije, mogao se spasiti program Radija Subotice na mađarskom jeziku“, rekao je Nemet za Radioteleviziju Vojvodine.

Objasnio je da bi po predlogu za osnivanje fondacije bilo moguće da se stvori mreža mađarskih radijskih studija širom Vojvodine i precizirao da je ideja bila da u tu mrežu uđu i somborski, temerinski, zrenjaninski i kikindski studio.

Ovaj predlog je Nacionalni savet Mađara odbio i umesto toga usvojio predlog da se radnici mađarske redakcije Radija Subotice prime u subotički Radio Panon, što je većina članova redakcije odbila.

„Pitanje je, naravno, zašto se ovo dogodilo? Kažu, nema para za osnivanje Fondacije. A ja pitam: Odakle onda pare za plate tih ljudi? Reč je naravno o tome da žele ućutkati i preostala slobodna glasila i hoće sve da utope u RTV Panon da bi taj medij filtrirao informacije“, kaže Nemet.

Dodao je da ima saznanja da je plan da se, umesto da se osnuje mreža radijskih studija, proširi radijus RTV Panon na celu Vojvodinu i ocenio da bi od tog trenutka “jedan čovek diktirao vojvođanskim Mađarima šta se dešava u Vojvodini“.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je za RTV izjavio da je glavno očekivanje slušalaca Radija Subotice da imaju celodnevni program na mađarskom jeziku na istoj frekvenciji i realno je da se njihovom zahtevu izađe u susret.

„I dalje ćemo imati celodnevni mađarski program i ko hoće na tim emisijama da radi i da na taj način zaradi svoju platu, biće u mogućnosti da to učini. Kako danas stvari stoje, to će biti moguće u okviru RTV Panon“, kaže Pastor.

DZVM: Ako im dozvolimo, SVM će preuzeti i mađarske programe RTV

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je večeras Savez vojvođanskih Mađara da “pokori” mađarske medije u Vojvodini i da pri tome ponižava novinare.

„Koristeći proces privatizacije medija uništavaju ili ukidaju lokalne i regionalne radio-stanice i televizije. Eventualno ponude poslušnim novinarima prelazak u partijski medij RTV Panon, koji je srastao sa sedištem partije“, naveo je DZVM u saopštenju za javnost.

Dodaje se da SVM upravlja “svojim dnevnim listom, nedeljnikom, televizijom i radijom“ i to „od novca poreskih obveznika iz Mađarske“, a za sve to kako se navodi, SVM kao sredstvo koristi Nacionalni savet Mađara.

DZVM je ocenio da je SVM osujetio dva moguća rešenja za redakcije na mađarskom jeziku Radija Subotice, koja postoji više od 40 godina.

Ta stranka je dodala da sada preostaje još samo da SVM preuzme direktnu kontrolu i nad programima na mađarskom jeziku Radiotelevizije Vojvodine.

„Ako im dopustimo, uradiće i to”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga