- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nemet: Poštovati autonomiju Vojvodine

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet izjavio je da će Mađarska o novoj Vladi Srbije suditi na osnovu njenih dela i u prvi plan istakao poštovanje autonomije Vojvodine.

“Smatram da je značajno da vladin program u potrebnoj meri poštuje autonomiju Vojvodine i njena prava”, rekao je Nemet za današnji novosadski „Mađar so” (Magyar Szo).

Dodao je da Mađarska očekuje da se nova vlast u Srbiji prema evropskim integracijama odnosi kao prema važnom prioritetu, da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da se osnuje posebna vladina kancelarija koja će se baviti poštovanjem ljudskih i manjinskih prava.

On je još rekao da su razumljivi strahovi vojvođanskih Mađara od predstavnika nove vlasti u Srbiji, zbog istorijskog iskustva iz devedesetih godina prošlog veka.

“Srpska napredna stranka, ne zaboravimo, proizašla je iz Srpske radikalne stranke, čiji je vođa Vojislav Šešelj bio jedna od ključnih figura brutalnih etničkih čišćenja u periodu ratova. Ako ovome još dodamo da je novi premijer bio portparol Slobodana Miloševića, svakako je razumljiva izvesna zabrinutost”, kazao je Nemet.

Dodao je da je i zbog toga važno da se o politici nove vlade ne sudi na osnovu njenih obećanja, nego na osnovu njenih dela.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!