- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nemet: Mađarska je spremna na istorijsko pomirenje

Mađarska je spremna da pokrene i realizuje korake pomirenja u svim segmentima u kojima se to još nije dogodilo – izjavio je parlamentarni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet na konferenciji o mađarsko-srpskim odnosima u Budimpešti.

Govoreći o značaju procesa mađarsko-srpskog pomirenja, državni sekretar je konstatovao da “postoji susedska relacija na kojoj još nije došlo do prevazilaženja kolektivne krivice”. Istovremeno, Žolt Nemet je istakao da u pogledu mađarske regionalne politike poslednje četiri godine najznačajnije je pokretanje mađarsko-srpskog pomirenja, a to se ne bi dogodilo bez značajne uloge predsednika Mađarske i Srbije – kaže se u izveštaju mađarske agencije MTI, prenosi portal “Vajdasag Ma” (Vojvodina danas).

Veoma je značajno da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) uzeo učešće u radu vladajuće koalicije u Srbiji i da je došlo vreme da se pokaže šta znači u praksi autonomija, uzimajući u obzir šansu da postane jasno da je u odnosima dva naroda autonomije nije izvor napetosti nego je idealan okvir suživota – istakao je Žolt Nemet.

Uzimajući učešće u radu konferencije u Budimpešti predsednik SVM-a Ištvan Pastor je istakao da su šefovi države Mađarske i Srbije u junu prošle godine zajedno odali počast nevinim srpskim i mađarskim žrtvama, što je dokaz da “izgrađivanje odnosa je stvarna namera”. Ipak, proces pomirenja nije završen, on će trajati “sve dok postoji ljudsko sećanje” – dodao je Pastor, podsećajući na mišljenja da je Vlada Srbije još dužna Mađarima, ali i na to da na osnovu sporazuma o saradnji SVM-a i Srpske napredne stranke očekuje se da će tokom narednih nedelja biti usvojena odluka Vlade Srbije sa kojom će uredba o kolektivnoj krivici mađarskog stanovništva Čuruga, Mošorina i Žablje biti stavljena van snage.

Na konferenciji je Ištvan Pastor inicirao osnivanje fondacije za podršku izučavanja zajedničke istorijske prošlosti i za razvoj institucionalne saradnje.

Poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Fidesa iz Mađarske Kinga Gal istakla je važnost da su i predstavnici Mađara u susednim zemljama dobili svoje mesto na izbornoj listi vladajuće stranke u Mađarskoj na evropskim parlamentarnim izborima.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!