Nemci ukinuli nagradu „Eho“ zbog repera Kolege

Album "JBG3" prema opštoj oceni glorifikuje nasilje, seksizam i antisemitizam

26. apr 2018

Nemačko Savezno udruženje za muzičku industriju (BVMI) odlučilo je da ukine muzičku nagradu „Eho“.

Razlog za tu odluku su uporni protesti pošto je ta nagrada, inače uvedena 1992, pre dve nedelje dodeljena reperu Kolegi – i njegovom kolegi Faridu Bangu čiji album „JBG3“, što je skraćenica za „Mlad, brutalan, dobrog izgleda 3“, prema opštoj oceni glorifikuje nasilje, seksizam i antisemitizam. Naglasak je na ovom poslednjem i stihu „moje telo je definisano kao u zatočenika Aušvica“.

Prethodno se većina dosadašnjih dobitnika „Eha“ odrekla ove nagrade. BVMI je saopštilo da ne želi da ta nagrada bude „platforma za antisemitizam, izražavanje prezira prema ženama, homofobiju ili umanjivanje opasnosti nasilja“.

„JBG3“ se 2017. godine prodavao bolje od svih ostalih nemačkih hip-hop albuma, a Kolega i njegov kolega popularni su među mladima, piše Špigel. Kolega ima 33 godine i „građansko“ ime mu je Feliks Blume. Otac Kanađanin i majka Nemica razveli su se kada mu je bilo šest godina. Kada je imao 15, prešao je u islam nadahnut očuhom, kako navodi ovaj magazin.

Špigel navodi više primera da stih o „definiciji tela“ nije bio jedini antisemitski ispad Kolege. Tako, u jednoj pesmi on repuje o „konačnom rešenju reperskog pitanja“, što je aluzija na „Konačno rešenje jevrejskog pitanja“, nacističku politiku istrebljenja Jevreja tako određenu u julu 1941.

(M. Mitrović, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga