Nemci tuže zrenjaninski Vodovod

Lokalna samouprava je spremna za rešavanje spora sudskim putem

04. maja 2014

Nemački „Vasertehnik“ (WTE) najavio je danas podizanje tužbe protiv zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ zbog raskida ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, saznaje Radio-televizija Vojvodine.

Iz WTE su poručili da je ugovor „neosnovano i pravno neutemeljeno raskinut“, i da su preko svog pravnog punomoćnika prošlog petka obavestili predstavnike zrenjaninskog Vodovoda da će sudskim putem zahtevati nadoknadu štete.

U ovoj kompaniji objašnjavaju da su u projekat izgradnje postrojenja za preradu vode uložili višemilionske iznose i da su prinuđeni da, zbog „povraćaja uloženih sredstava i narušavanja reputacije kroz medije“, zahtevaju naknadu štete i izgubljene dobiti.

Direktor zrenjaninskog Vodovoda Goran Tajdić rekao je za RTV da će ovo preduzeće ispoštovati odluku svog osnivača, odnosno lokalne Skupštine, koja je donela odluku o odustajanju od realizacije ugovora sa nemačkom kompanijom i drugačijem pristupu rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu.

„Ugovor sa WTE nije nikada do kraja sproveden, jer nije potpisan finansijski ugovor, što podrazumeva da svaka strana snosi svoje troškove. On nije potpisan zbog toga što nije dobijena državna garancija, ali i zbog neusklađenosti kvaliteta vode, jer je domaći pravilnik, koji se mora poštovati, mnogo rigorozniji od evropskog“, objasnio je Tajdić.

On je ocenio i da je reakcija WTE očekivana i da je lokalna samouprava spremna za rešavanje spora sudskim putem.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga