Nemci poseduju 4.811 milijardi evra

Pre 20 godina Nemci su raspolagali ušteđevinom od oko 2.000 milijardi, pre 10 godina je ušteđevina privatnih domaćinstava iznosila 3.600 milijardi evra

30. okt 2012

Ušteđevina nemačkih građana porasla je u prva dva kvartala ove godine za 39 milijardi evra i iznosi 4.811 milijardi evra, saopštila je nemačka Savezna banka (Bundesbank).

Tako je, uprkos smanjenoj štednji, novčani posed Nemaca dostigao do sada istorijski najviši nivo.

Reč je o novcu na računima, štednim ulozima, hartijama od vrednosti, kao i fondovima životnih i drugih osiguranja.

Prema navodima centralne banke, nemački građani sada sve više novac ulažu tako da vrlo brzo ponovo mogu da njime raspolažu i sve su manje spremni na rizike prilikom ulaganja ušteđevine.

Pre 20 godina Nemci su raspolagali ušteđevinom od oko 2.000 milijardi, pre 10 godina je ušteđevina privatnih domaćinstava iznosila 3.600 milijardi evra.

Sa druge strane, prošle sedmice objavljeno istraživanje Saveznog zavoda za statistiku pokazuje da je 2011. oko 16 miliona (19,9 odsto) ljudi živelo u Nemačkoj siromašno ili socijalno izolovano.

Kako je naglašeno u istraživanju, reč je o ljudima koji iz finansijskih razloga nisu u stanju da redovno plaćaju račune, da najmanje svakog drugog dana imaju jedan topli obrok, da idu na godišnji odmor ili da poseduju automobil.

Udeo ovako definisanih siromašnih građana je u 82-milionskoj Nemačkoj porastao prošle godine za 0,2 odsto u odnosu na 2010.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga