Nemci nosili jevrejske kape u znak podrške Jevrejima

Tenzije su pojačane u vreme kada se Nemačka bori s prilivom više od jednog miliona migranata, pretežno muslimana, kao i sa porastom nacionalističke Alternative za Nemačku

25. apr 2018

Nemci raznih veroispovesti izašli su danas s jevrejskim kapicama na glavama na ulice nekoliko gradova da bi protestovali protiv antisemitskog napada u Berlinu i izrazili strahovanje zbog sve veće mržnje prema Jevrejima u njihovoj zemlji.

Protesti su organizovani dan nakon što je lider Nemačke jevrejske zajednice Jozef Šuster upozorio protiv nošenja verskih simbola u javnosti zbog opasnosti od napada.

Bes javnosti je izazvan napadom na dva mladića s jevrejskim kapama u Berlinu. Napad, za koji je osumnjičen 19-ogodišnji Sirijac koji traži azil, izazvao je negodovanje u Nemačkoj i osudu kancelarke Angele Merkel.

To je najnoviji od nekoliko antisemitskih incidenata zbog kojih se mnogi Jevreji brinu za svoju bezbednost u Nemačkoj, više od seda decenija posle holokausta u Drugom svetskom ratu u kome su nacisti i njihovi saradnici ubili šest miliona Jevreja.

Tenzije su pojačane u vreme kada se Nemačka bori s prilivom više od jednog miliona migranata, pretežno muslimana, kao i sa porastom nacionalističke Alternative za Nemačku.

Stavovi lidera te partije su otvoreno antmuslimanski ali je njihov antisemitizam manje očigledan.

Širom Evrope antisemitizam je u porastu u poslednjim godinama i hiljade Jevreja, najviše iz Francuske, preselilo se u Izrael.

Danas se oko 150 ljudi, Jevreja, muslimana, hrišćana i ateista, okupilo i stavilo kipe u znak solidarnosti u istočnom gradu Erfurtu.

Protesti su organizovani i u Berlinu, Kelnu i Postdamu. Prošle nedelje je napadnut 21-godošnji Izraelac, ali ne Jevrejin, nego Arapin koji je nosio kipu u znak solidarnosti s jevrejskim prijateljima.

On je napad snimio mobilnim telefonom i snimak postavio na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako ga napadač udara kaišem dok viče „Jahudi“ što znači Jevrejin na arapskom.

Lider nemačkih Jevreja izazvao je napetost u jevrejskoj zajednici kada je savetovao ljudima da ne nose jevrejske kape u velikim gradovima.

Glavni izraelski rabin David Lau usprotivio se takvom savetu i pozvao Jevreje da se usele u Izrael, a da im je instrukcije da ne nose te kapice dok su u inostranstvu.

Organizacija RIAS koja prati antisemitzam saopštila je da je bilo 947 antisemitskih incidenata prošle godine u Berlinu, uključujući 18 napada i 23 pretnje.

U celoj Nemačkoj vlasti su rekle da je u proseku bilo četiri napada dnevno 2017. godine, a ukupno 1.453, prenela je američka agencija.

Rabin berlinske jevrejske zajednice Jehuda Teihtal se takodje usprotivio savetu lidera nemačkih Jevreja rekavši da jevrejski identitet nije nešto što bi trebalo skrivati i da to nije rešenje problema.

U Nemačkoj živi oko 200.000 Jevreja, uglavnom pristiglih iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga