Nemački stručnjaci upozoravaju da ne sme biti opuštanja pre vakcine ili imuniteta stada

"Situacija nije stabilna"

29. apr 2020

Četiri vodeće naučnoistraživačke organizacije u Nemačkoj saopštile su da će neke mere uvedene radi suzbijanja epidemije korona virusa morati da ostanu na snazi do pronalaska vakcine ili postizanja takozvanog imuniteta stada.

U zajedničkoj izjavi te organizacije su navele da njihovi matematički modeli pokazuju da je stopa prenošenja virusa u Nemačkoj manja od jedan u aprilu, što znači da je svaka osoba kod koje je potvrdjena bolest kovid-19 zarazila manje od jedne osobe.

Medjutim, Društvo Fraunhofer, Udruženje Helmholc, Udruženje Lajbnic i Društvo Maks Plank upozorili su da „situacija nije stabilna“ i da bi i mali porast stope prenošenja virusa „vratio zemlju u fazu eksponencijalnog rasta“ zaraze.

Oni su naveli da je pad broja novozaraženih u Nemačkoj usledio zbog uvedenih ograničenja i promene u ponašanju gradjana.

Ocenili su da će „nekoliko godina“ biti potrebno, uz zadržavanje pojedinih ograničenja, za postizanje imuniteta stada, što podrazumeva da je imunitet na virus steklo dovoljno ljudi da se spreči njegovo širenje kroz populaciju.

Stručnjaci dodaju da vakcina najverovatnije neće biti dostupna pre sledeće godine.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga