Nemački pulmolog protiv preuranjenog i neselektivnog korišćenja respiratora

"Kada smo čitali prve studije i izveštaje iz Kine i Italije, odmah smo se zapitali zašto se tamo tako često intubira. To je u suprotnosti sa našim kliničkim iskustvima sa virusnim upalama pluća"

09. apr 2020

Nemački stručnjak za plućne bolesti Tomas Foshar (Thomsa Voshaar) izjavio je da je bolest KOVID-19 domen pulmologa koji imaju najviše iskustva u lečenju virusnih i bakterijskih upala pluća i ocenio da se pacijenti zaraženi korona virusom bez medicinskog opravdanja prečesto i prerano priključuju na uredjaje za mehaničko disanje.

Foshar, koji je predsednik nemačkog Udruženja pulmoloških klinika, naglasio je u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) da je angažman virusologa i epidemiologa neophodan i dobar i da bi svakako bilo od ogromne pomoći kada bi se uskoro znalo koliko mutacija virusa Sars-CoV-2 postoji.

„Ali konkretno oboljenje i njegov tretman su domen stručnjaka za plućne bolesti, a ne anesteziologa ili stručnjaka za intenzivnu negu. Pulmolozi se svakodnevno bave virusnim i bakterijskim upalama pluća. Ne postoji lek za KOVID-19, i stoga je bitno kliničko iskustvo pulmolga. To javnost i politika nisu u dovoljnoj meri registrovali“, rekao je Foshar.

Foshar je primetio da mehaničko ventiliranje pacijenata zaraženih korona virusom, njihovo preuranjeno intubiranje, često nije medicinski opravdano. Prema njegovim rečima, pre izbijanja pandemije o tome medju lekarima nije postojalo neslaganje.

Navodeći da je naglo širenje pandemije dovelo do haotičnih uslova u klinikama, do smanjenja resursa i porasta broja pacijenata koji moraju biti hitno zbrinuti, Foshar je rekao da u tom haosu nema vremena za duže posmatranje pacijenta i diskusiju o terapiji i da se zato često preuranjeno intubira i primenjuje invazivno mehaničko disanje. Foshar je rekao da pulmolozi na invazivno mehaničko disanje gledaju sa rezervom pošto ono uvek sa sobom nosi mnoge komplikacije, čak i kada je sam respirator optimalno podešen i kada je nega perfektna.

Stopa preživljavanja pacijenata na respiratorima svega između 20 i 50 odsto

Navodeći da je kod pacijenata zaraženih koronavirusom koji su priključeni na respirator stopa preživljavanja svega između 20 i 50 odsto, Foshar je ocenio da se nameće pitanje da li je to posledica težine i toka bolesti, ili možda i omiljene metode lečenja.

„Kada smo čitali prve studije i izveštaje iz Kine i Italije, odmah smo se zapitali zašto se tamo tako često intubira. To je u suprotnosti sa našim kliničkim iskustvima sa virusnim upalama pluća“, rekao je Foshar.

Argument pojedinih stručnjaka da intubirani pacijenti predstavljaju manji potencijalni izvor zaraze za lekare i medicinske tehničare, nemački pulmolog je odbacio kao neetičan, pa i besmislen. „To nije etično, ne možemo valjda dobrobit pacijenata da podredimo dobrobiti lekara. A i kao tvrdnja je besmisleno. Iskusni pulmolozi i lekari sa intenzivne nege znaju kako da drže pretnju od aerosola na minimumu“, rekao je Foshar.

Govoreći o iskustvu bolnice za plućne bolesti Vitanija u Mersu, nedaleko od Duizburga, u kojoj je šef jedne od klinika, Foshar je rekao da je samo jedan pacijent sa KOVID19 intubiran zbog teških sporednih oboljenja, a da se svim pacijentima rade obimne laboratorijske analize i tok upale prati skenerom.

„Kompjuterska tomografija (skener) je kod tih teških slučajeva odlučujuće dijagnostičko sredstvo, daleko pouzdanije od korona testova. Ustanovili smo da je bilo mnogo pogrešnih negativnih testova. Mnogim KOVID-19 pacijentima smo uspešno pomogli dajući im kiseonik kroz nos i neinvazivnom ventilacijom preko maske“, rekao je lekar, naglašavajući da je veoma značajno da pulmolozi i stručnjaci za intenzivnu negu postignu konsenzus o načinu lečenja.

Nemački stručnjak rekao je da i u naredno vreme očekuje veliki broj pacijenata sa teškim oblicima bolesti, ali da ne računa sa katastrofom.

„Nekoliko sedmica ćemo svakodnevno primati brojne teško obolele pacijente sa KOVID19, ali ne računam sa katastrofom. Ipak, ne želim da omalovažavam situaciju. Ova bolest je podmukla. Nije mi poznata nijedna druga bolest pluća kod koje je komplikacije i vremenski tok tako teško predvideti i gde ima toliko varijanti. I CT snimci pluća veoma se razlikuju. Sistematizacija toka bolesti nam još uvek zadaje velike probleme“, rekao je Foshar.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga