Nemački mediji: NATO i Kremlj ponovo uvode „crveni telefon“

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata

03. maj 2015

NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše nemački list „Frankfurter Alemajne Cajtung“, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Nemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući odjedinjenim snagama NATO u Evropi i predsednik vojnog komiteta Alijanse i veruje se da će „crveni telefon“ biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane – u Moskvi, prenela je agencija Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer zbog porasta napetosti u svetu izazvane ukrajinskim konfliktom.

On je predložio da se uspostavi direktna veza dve komande, kako bi se sprečio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Štajnmajer se smatra pristalicom umerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da pre toga treba proveriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana „crveni telefon“ i bila je uspostavljena i u vreme Karipske krize 1962. godine kada je svet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga