- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nemački fudbaleri posetiće Aušvic

Predsednik Centralnog saveta Jevreja Diter Grauman ocenio je da je odluka Nemačkog fudbalskog saveza važan i ispravan korak. On sam je još u martu predložio da nemački reprezentativci posete bivši koncentracioni logor u kome su na industrijski način ubijani i spaljivani Jevreji. „Nezamislivo je da Nemci tokom Evropskog prvenstva u fudbalu ne posete Aušvic ili Babin Jar“, rekao je Grauman.

Nacisti su na okupiranim teritorijama Poljske podigli više koncentracionih logora. U Aušvicu je u periodu od 1940. do 1945. ubijeno više od milion ljudi, većinom Jevreja. Aušvic godišnje poseti milion ljudi.

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Volfgang Nirzbah najavio je krajem marta da će delegacija sastavljena od nekoliko reprezentativaca i predstavnika Nemačkog fudbala posetiti memorijalni centar Aušvic. Kada i ko će sve biti u delegaciji, još nije poznato. Nirzbahu je važno da poseta bude „dostojanstvena“ i da se od nje ne pravi „javni spektakl“.

Poseta „generacije unuka“

Istoričar Klaus Alheim smatra: „Ovo je važan gest. Uvek je moguća instrumentalizacija istorije, i neophodno je da se na to stalno podseća, jer ljudi brzo i rado i temeljito zaboravljaju“.

S druge strane mladi nemački fudbaleri spadaju u tzv. „generaciju unuka“. „Kada učenici ili mladi iz Nemačke posećuju Aušvic, ta poseta mora biti dobro pripremljena, inače može imati kontraefekat“, smatra Klaus Alem.

Još važnija od ove vrste ritualnog podsećanja na nemačku nacističku prošlost jeste konfrontacija sa aktuelnim antisemitskim, rasističkim i prema strancima neprijateljskim pojavama u nemačkom fudbalu. „Navijači na stadionima vređaju Jevreje i ekstremno desničarske parole uzimaju maha. S tim moramo da s suočimo“, upozorava Alem.

U Aušvic idu i druge reprezentacije

I druge evropske reprezentacije poput Engleske, Italije ili Holandije, najavile su posjetu Aušvicu. Selektor Holandije Bert van Marvejk će se sa svim igračima iz trening-kampa u Krakovu uputiti u Aušvic, udaljen svega 70 kilometara. Predsednik Fudbalskog saveza Italije Đankarlo Abete izjavio je: „Moramo se pobrinuti da se tragedije iz prošlosti ne ponove. Poseta Aušvicu je poziv na suzbijanje svake vrste diskriminacije“.

(Rahel Gesat/Jasmina Roze, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!