Nemački ambasador i Pajtić o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini

Vilhelm iskazao poseban interes za situaciju u Vojvodini, nakon odluka Ustavnog suda

14. nov 2012

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić razgovarali su danas u Novom Sadu o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informisanje.

Kako se navodi, ambasador Vilhelm je tokom razgovora iskazao poseban interes za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka Ustavnog suda Srbije koje se odnose na položaj pokrajine.

Tokom razgovora između Pajtića i Vilhelma bilo reči i o nadležnostima Pokrajine, posebno u oblasti ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Ambasador Vilhelm je rekao da je želeo da poseti Vojvodinu kao najbolju lokaciju za investiranje nemačkih kompanija, jer je oko 60 posto investicija iz Nemačke u Srbiji realizovano na teritoriji Vojvodine, piše u saopštenju. Bojan Pajtić je rekao da Vojvodina u svom razvojnom programu za prioritet ima privlačenje stranih ulaganja, posebno u industrijskom sektoru. Uz podsećanje da je prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“ Vojvodina četrvti rergion u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja, Pajtić je zamolio ambasadora Nemačke da predstavi ove činjenice o Vojvodini nemačkim kompanijama.

Vilhelm: Odluku Ustavnog suda ne mogu da komentarišem

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) izjavio je danas da ne može da komentariše odluku Ustavnog suda Srbije (US S) kojom je osporeno nekoliko nadležnosti Vojvodine.

„Posao nemačkog ili bilo kod drugog ambasadora nije da komentariše situaciju u Srbiji. Imamo odluku Ustavnog suda i na Vladi je sada da tu odluku implementira“, rekao je Vilhelm novinarima nakon zvanične posete pokrajini.

Govoreći o današnjem susretu sa predsednicima Skupštine i Vlade Vojvodine Ištvanom Pastorom i Bojanom Pajtićem, Vilhelm je rekao da je informisan o mnogobrojnim različitim etničkim grupama koje skladno žive u Vojvodini.

„Čuo sam da je u Vojvodini u zvaničnoj upotrebi šest jezika i da se oni upotrebljavaju u parlamentu, školama i na Univerzitetu“, rekao je Vilhelm i ocenio da bi Vojvodina mogla poslužiti kao model drugim regijama i zemljama u Evropi.

Kako je danas saopšteno iz Vlade Vojvodine, ambasador Nemačke je prilikom razgovora sa Pajtićem iskazao posebno interesovanje za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka USS koje se odnose na položaj Vojvodine.

Vilhelm: Iznenađen sam interesovanjem investitora za Vojvodinu

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) izjavio jedanas da je iznenađen interesovanjem koje nemačke kompanije pokazuju za ulaganje u Srbiju i Vojvodinu.

“Mislim da je ovde reč o veoma atraktivnoj lokaciji za investiranje. Imate dobro obučenu radnu snagu, čija je cena konkurentna i zanimljiva stranim investitorima”, rekao je Vilhelm prilikom posete Fondu za promociju stranih investicija u Vojvodini (VIP Fond).

Dodao je da su za strane ulagače posebno interesantni ugovori o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa mnogim zemljama, tako da oko 30 nemačkih kompanija u Vojvodini može da pod povoljnijim uslovima da izvozi robu ne samo u EU, nego i druge zemlje, poput Rusije.

“Politička situacija u Srbiji u ovom trenutku je stabilna, pregovori sa Kosovom napreduju, a poslovno okruženje je pozitivno i pogodno za strane investicije”, rekao je Vilhelm.

Ocenio je da je veoma važno za nemačkog ambasadora koji je tek sedam nedelja u Srbiji da poseti i Vojvodinu, jer je ona važan deo zemlje, posebno za nemačke kompanije koje su u Pokrajini investirale 60 odsto ukupnih investicija u Srbiji.

Direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov je rekao da taj fond od 2004. uspešno sarađuje sa Vladom Nemačke, koja je Fondu pomagala od samog osnivanja i učestvovala u brojnim aktivnostima sa ciljem da se Vojvodina promoviše kao atraktivna destinacija za nemačke kompanije.

“Nama je izuzetno važna saradnja sa Vladom Nemačke i Organizacijom za tehničku saradnju jer su nemački investitori u Vojvodini na prvom mestu sa 880 miliona evra ulaganja i zapošljavaju 8.500 radnika”, rekao je Stojkov.

On je kazao da je VIP Fondu veoma stalo da zajedno sa Vladom Nemačke brine o njihovom poslovanju u Vojvodini i da na osnovu njihovih dobrih iskustava pošalje pozitivnu poruku investitorima koji razmatraju mogućnost ulaganja u Pokrajini.

Pastor: Međunacionalni odnosi znatno bolji

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da su međunacionalni odnosi u Vojvodini mnogo bolji u odnosu na period od pre nekoliko godina.

„U sredini kao što je Vojvodina skoro je nemoguće zamisliti vreme bez ikakvih incidenata, ali je velika razlika u tome da li su ti incidenti pojava ili pojedinačni slučajevi“, rekao je Pastor u razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Vilhelmom Hajncom.

Dodao je da su međunacionalni incidenti u Vojvodini pre sedam godina bil pojava a danas se događaju s vremena na vreme.

„Bitno je da od strane policije i tužilaštva budu sprovedene efikasne i represivne mere, bez obzira na to ko je počinilac, kome je šteta naneta“, rekao je Pastor.

Na sastanku je bilo reči i o privrednoj saradnji u okviru Dunavskog regiona.

 (Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga