Nemačke investicije u Vojvodini blizu milijardu evra

Delegacija Berlinskog novinarskog kluba u poseti Vojvodini

29. apr 2014

Direktorica Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) Emilija Stefanović izjavila je danas da su nemačke kompanije u Vojvodinu uložile blizu milijardu evra i zapošljavaju više od 11.200 radnika.

Emilija Stefanović je u razgovoru sa delegacijom Berlinskog novinarskog kluba kazala da je Nemačka najveći investitor u Vojvodini i dodala da su nemačke kompanije do sada najviše ulagale u sektore automobilske industrije, zatim u metalsko-mašinski sektor, farmaceutsku industriju, kao i u prehrambenu industriju.

Direktor kompanije Fresenius medikal ker (Medical Care) iz Vršca Vojislav Bugarski rekao je da ova kompanija trenutno zapošljava oko 600 radnika, kao i da radovi na izgradnji nove proizvodne hale u Tehnološkom parku u Vršcu teku po planu. On je naglasio da ova investicija ima veliku podršku Vlade Vojvodine i VIP fonda, da je do sada završeno 85 odsto radova i da bi, kao što je i planirano, hala veličine preko 15.000 kvadratnih metara trebalo da bude u funkciji u novembru ove godine.

Menadžerka komunikacija u kompaniji Zimens (Siemens) Jovana Žuržin navela je da ova kompanija trenutno zapošljava 1.150 ljudi, od kojih 1.000 radi u fabrici vetroparkova u Subotici. Ona je rekla da je ova kompanija u prethodnoj fiskalnoj godini imala ukupne prihode u iznosu od 68 miliona evra, a da je ukupan iznos novih porudžbina iznosio 82 miliona evra. Vrednost proizvodnje u fabrici vetrogeneratora u Subotici za fiskalnu 2013. godinu iznosio je 160 miliona evra i u potpunosti je namenjen izvozu, navela je Jovana Žuržin.

Delegacija Berlinskog novinarskog kluba bila je danas u poseti Vojvodini i razgovarala sa predstavnicima Skupštine i Vlade Vojvodine, Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) i nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji.

Delegaciju čini 16 novinara sa Radija Dojče vele (Deutsche Welle), iz listova Frankfrurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Berliner Cajtung (Berliner Zeitung) i drugih medija.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je u razgovoru sa nemačkim novinarima da je za Vojvodinu važno da uspostavi dobru saradnju sa evropskim regionima u okviru Dunavske strategije, jer tu vidi mogućnost ekonomsko-socijalnog razvoja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga