Nemačke crkve protiv desnog ekstremizma

Tri najveće hrišćanske crkve Nemačke - katolička, protestantska i pravoslavna osudile su u "Zajedničkoj besedi" desničarski ekstremizam i pozvale stanovništvo na "građansku hrabrost"

22. maj 2012

Tri najveće hrišćanske crkve Nemačke – katolička, protestantska i pravoslavna osudile su u danas objavljenoj „Zajedničkoj besedi“ desničarski ekstremizam i pozvale stanovništvo na „građansku hrabrost“, prenose nemački mediji.

Crkve ukazuju da su na meti desničara često doseljenici i azilanti, i dodaju da države u centru Evrope ne bi smele da odgovornost za njihovu zaštitu prebacuju na rubne zemlje EU, ili na susedne zemlje koje nisu članice Unije.

U besedi se navodi da je sa „ljudskog, etičkog i pravnog stanovišta teško podneti da hiljade (ljudi) na svom putu u Evropu budu ponižavani, hapšeni i protivpravno proterivani, ili da čak gube i živote“.

Hrišćanske crkve su zatražile da se ponovo usvoji „širokogruda regulativa“ koja će omogućiti ostanak svima koji već duže borave u zemljama EU, i koja će dati šansu i starima, slabima, bolesnima i samohranim roditeljima.

„Ksenofobija, rasizam, antisemitizam i bilo koji oblik desnog ekstremizma nespojivi su za hrišćanskom verom. Ko ljude drugog porekla, boje kože ili vere izopštava, ko ih diskriminiše ili čak i fizički napada, mora da računa ne samo sa odgovorom državne sile
već i prigovorom crkava“, ukazuje se u zajedničkoj besedi tri crkve.

Današnja beseda objavljena je u Hamburgu i Bonu povodom ovogodišnje Interkulturalne nedelje, koja će se održati od 23. do 29. septembra, pod geslom „Dobrodošao od srca, ko god da si“, a uvod u nju biće zajedničko ekumensko bogosluženje tri crkve u Potsdamu, 21. septembra.

U celoj Nemačkoj će tim povodom biti održano 4.500 manifestacija u 450 gradova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga