Nemačka: Zastupnici Bundestaga rade od jutra do mraka

Ne dođe li na posao, zastupnik će dobiti 100 eura manju plaću, 200 propusti li glasanje

21. juna 2015

Prazna dvorana njemačkog parlamenta rijedak je slučaj. Zastupnici Bundestaga, kao i pokrajinskih skupština, dužni su prisustvovati raspravama.

Iako se to podrazumijeva, podsjetnik su i novčane kazne za one koji se ohrabre izostati.

Svakoga jutra prije prve od niza obveza koje će imati u danu, zastupnik Bundestaga Josip Juratović, poput svih svojih kolega mora ostaviti pisani trag da je došao na posao.

Novčane kazne

To je kaže – njegova obveza prema onima koji su ga izabrali.

„Mi smo prije svega primjer narodu, znate, moramo na neki način biti primjer ljudima vani – neka vrsta poštenja, neka vrsta discipline, dakle sve što očekujemo i od društva što u društvu zastupamo moramo kao primjer služiti“, kazao je zastupnik SPD-a, Josip Juratović.

A radni zadaci kreću od ranog jutra i traju sve do navečer.

Prisutnost je važna na svima, u protivnom se zastupnika novčano kažnjava. Praksa je to još iz ’60-ih godina prošlog stoljeća.

Ne dođe li na posao, zastupnik će dobiti 100 eura manju plaću, 200 propusti li glasanje.

A izostanak zbog bolesti uz opravdanje, plaću će smanjiti za 20 eura.

„Njemački parlament je radni parlament, koji godišnje usvoji blizu 150 zakona. Vrlo je živo u Berlinu i mislim da je zbog toga potrebna prisutnost zastupnika na sjednicima i pri odlučivanju. Zato mislim da su kazne za zastupnike koji ne prisustvuju sjednicima opravdane“, zastupnica CSU-a, Astrid Freudenstein.

Sve se događa u prisustvu birača, koji, žele li, mogu biti na svakoj raspravi.

„Njemački ustav zastupnicima omogućuje da budu potpuno neovisni čak i od vlastitih političkih stranaka, u ustavu piše da ne moraju slušati ničije upute već isključivo vlastitu savjest, a odgovorni su samo svojim biračima“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Ana Mlinarić.

Problemi birača

Sa njima više od onih u Bundestagu komuniciraju lokalni zastupnici, za koje vrijedi isto pravilo za prisustvo na sjednicama. Savjetovanje s građanima jedan je od njihovih najvažnijih poslova.

„Sa biračima se nalazim svake dvije sedmice. Obično to bude u nekome od kafića. Veoma mi je bitno saslušati njihove probleme i prenijeti ih u svoj politički rad. Probleme sa sve većom potražnjom za stanovima, poskupljenjem najamnina i slično. To što obavljamo jeste jedna vrsta posredništva između birača i politike“, kazao je zastupnik stranke Ljevice, Carsten Schatz.

Njemački parlamentarci koji ne rade svoj posao do drugog mandata teško mogu doći.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga