Nemačka: Zabranjena neonacistička FNS

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je najveću bavarsku neonacističku organizaciju FNS (Freie Netz Süd)

24. jul 2014

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je najveću bavarsku neonacističku organizaciju FNS (Freie Netz Süd).

U obrazloženju se navodi da FNS nastavlja „agresivno-borbene i protivustavne aspiracije“ jedne, takodje, neonacističke organizacije, zabranjene još 2004. godine, javljaju nemački mediji.

U Nemačkoj se već godinama, međutim, „lome koplja“ o zabrani Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja ekstremne desničare i neonaciste, a koja je na majskim izborima uspela da osvoji jedan odsto glasova i tako uđe u Evropski parlament.

NPD je partija o čijoj zabrani su dugo raspravljalo.

Bundesrat, gornji dom nemačkog parlamenta, podneo je početkom decembra prošle godine pred Saveznim ustavnim sudom zahtev za zabranu NPD.

Novi postupak zabrane, koji je podneo Bundesrat kao jedini ustavni organ i bez priključenja Savezne vlade i Bundestaga (donjeg doma parlamenta), izazvao je brojne diskusije „za“ i „protiv“.

NPD se prebacuje nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.

Osim toga, NPD je „otvorila vrata“ i za „grupe s nasilnim potencijalom“, kažu eksperti u prilog „za“, ali i sumnjaju da NPD ima direktne veze sa terorističkom ćelijom „NSU“, optuženom za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke.

(B92/Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga