Nemačka privreda energetski najefikasnija na svetu

Lista je sastavljena na osnovu 31 različitog parametra, uključujući politike energetske efikasnosti i njihovu stvarnu primenu u zgradarstvu, industriji i saobraćaju

30. jul 2014

Nemačka privreda je energetski najefikasnija privreda sveta, pokazala je studija Američkog veća za energetski efikasnu ekonomiju (ACEEE).

Nemačka se našla na vrhu drugu godinu zaredom, dok se pri dnu liste energetske efikasnosti, na kojoj su 16 najvećih svetskih privreda, nalaze SAD i Australija.

Lista je sastavljena na osnovu 31 različitog parametra, uključujući politike energetske efikasnosti i njihovu stvarnu primenu u zgradarstvu, industriji i saobraćaju.

Italija se zbog povećanja efikasnosti u saobraćaju našla na drugom mestu, dok se Evropska unija kao celina našla na trećem mestu. Kina i Francuska dele četvrto mesto, dok se na petom mestu našla Velika Britanija.

Razlog zbog kojeg je Nemačka na prvom mestu prvenstveno se vezuje uz obavezu smanjenja potrošnje energije u stambenim i poslovnim zgradama za 20 odsto do 2020. godine.

Analitičarka pri ACEEE i glavna autorka izveštaja Rejčel Jang zaključila je da postoji snažna ekonomska opravdanost za ambiciozne politike energetske efikasnosti.

„Zemlje koje efikasnije koriste energiju štede resurse u postizanju istih ciljeva, pa na taj način smanjuju troškove, čuvaju vredne prirodne resurse i dobijaju konkurentsku prednost u odnosu na ostale zemlje“, kazala je Kang.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga