Nemačka će izdvojiti više od 500 miliona evra za preživele u Holokaustu

"Nemačka treba u vreme pandemije korona virusa da posebno snosi svoju istorijsku odgovornost prema žrtvama progona nacističkog režima"

17. okt 2020

Nemačke vlasti će izdvojiti više od pola milijarde evra za pomoć onima koji su preživeli Holokaust, a koji su posebno u opasnosti da budu zaraženi korona virusom u svetu.

Nemačko Ministarstvo finansija postiglo je dogovor o tome sa udruženjem jevrejskih organizacija Klejms konferens (Claims Conference), naveli su Frans presu izvori bliski ministarstvu.

„Nemačka treba u vreme pandemije korona virusa da posebno snosi svoju istorijsku odgovornost prema žrtvama progona nacističkog režima“, izjavio je neimenovani portparol nemačkog ministarstva.

Oko 240.000 žrtava nacističkog progona danas živi širom sveta i oni bi trebalo za period od dve godine da dobiju do 2.400 evra pomoći.

„Nemačka savezna vlada je svesna ogromne patnje koju su pretrpele žrtve nacističke nepravde i da to ne može da bude nadoknadjeno novcem ili drugom vrstom pomoći“, navelo je ministarstvo.

Tu inicijativu treba još da potvrdi donji dom nemačkog parlamenta Bundestag.

Mnogi od onih koji su preživeli patnje u nacističkim koncentracionim logorima imaju više od 80 godina i oni su zbog korona virusa više ugroženi, ne samo zbog godina, već od posledica boravka u tim logorima gde je nekima hronično ugroženo zdravlje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga