Nemačka: Andrea Nales prva žena na čelu SPD-a

Martin Šulc povukao se u februaru sa mesta predsednika Socijaldemokratske stranke

22. apr 2018

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) danas je izabrala Andreu Nales za predsednicu stranke u jeku njenih napora da se oporavi od lošeg rezultata na poslednjim parlamentarnim izborima.

Dve trećine delegata glasalo je na današnjem kongresu u Visbadenu za Andreu Nales, šeficu poslaničke grupe SPD-a u Bundestagu i prve žene na čelu SPD-a.

Njena protivkandidatkinja, što je, kako navodi AP, neuobičajeno za Nemačku, bila je Simona Lange, levičarska gradonačelnica grada Flensburga, na severu Nemačke.

AP navodi da je 47 godišnja Nalesova (47) obavljala nekoliko visokih funkcija u partiji i da je četiri godine bila ministarka rada u vladi kancelarke Angele Merkel.

„Stranka može biti obnovljena u vladi. Želim da od sutra počnem to da dokazujem. Naših šest ministara ne mogu dobro da rade ako ih ne podržavamo. Treba da im se omogući da se oslone na ovu stranku“, rekla je Andrea Nales.

Ona je pozvala Nemce da podrže tu stranku u „borbi protiv desničarskog populizma i šovinizma“.

Socijaldemokratska partija zabeležila je najlošiji rezultat od Drugog svetskog rata na parlamentarnim izborima održanim u septembru, dobivši svega 20,5 odsto glasova.

Ta stranka prvobitno je planirala odlazak u opoziciju, ali je ipak pristala da ponovo udje u koaliciju s konzevativcima Angele Merkel.

Martin Šulc povukao se u februaru sa mesta predsednika Socijaldemokratske stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga