Nema razloga za štrajk u Dnevnik holdingu

Vlada Vojvodine tvrdi da više nema razloga za štrajk, a štrajkači nastavljaju da duvaju u vuvuzele.

21. jul 2010

Funkcioneri Vlade Vojvodine izjavili su danas da su ispunili sve zahteve štrajkača iz preduzeća Dnevnik holding i najavili da će preduzeti mere radne discipline, kako bi se taj štrajk okončao.
Pokrajinska sekretarka za informacije i potpredsednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova-Makanova kazala je da su pokrajinski organi, koji su osnivači Dnevnik holdinga, preduzeli sve mere kako bi preduzeće počelo da izlazi iz krize i kako bi se sačuvala radna mesta.
Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin oštro je demantovao navode sindikata Dnevnik holdinga da pokrajinska vlada nije ispunila obećanja koja je dala.
Podsetio je da su se pre godinu i po dana stekli uslovi da Dnevnik holding ode u stečaj, što pokrajinska vlada nije dopustila, već je preduzela sve mere kako zaposleni ne bi ostali na ulici.
Tomanova-Makanova i Vasin su kazali da će uskoro biti prodata jedna montažna hala u krugu preduzeća Dnevnik holding i da će na taj način biti ostvaren prihod od oko 150 miliona dinara.
Ta sredstva će se, kazali su oni, iskoristiti za kupovinu nove mašine za štampanje, za nabavku repromaterijala, za delimičnu isplatu zaostalih zarada, za socijalni program za zaposlene.
“Bez obzira na odluku sindikata da li će nastaviti sa štrajkom, pokrajinski organi će započeti sa realizacijom oporavka Dnevnik holdinga. Sprovešćemo mere radne discipline, kao što se radi i u drugim preduzećima, jer nakon što započnemo proces oporavka holdinga, razloga za štrajk više neće biti”, naveo je Vasin.
Dodao je da je utvrđeno da pojedini zaposleni u Dnevnik holdingu “godinama nisu dolazili na posao” i najavio da će se takvoj nedisciplini stati na put.
“Sindikat stalno pronalazi nove razloge za nastavak štrajka i stalno se traži razlog da se opstruišu dogovori, iz nama nepoznatih razloga”, kazao je Vasin.
Tridesetak sindikalista i danas je ispred zgrade Vlade Vojvodine protestovalo, sa zviždaljkama i vuvuzelama.
Oni insistiraju da im Vlada Vojvodine uruči pismene garancije da će najavljene mere oporavka biti i sprovedene. S druge strane, Tomanova-Makanova i Vasin kazali su da pismene garancije postoje ali da će sindikalistima biti uručene onog momenta kada oni pruže pismene garancije da će obustaviti štrajk.
U sklopu Dnevnmik holdinga je i štamparija, čiji su radnici takođe u štrajku pa se nedeljama u njoj ne štampaju nikakva izdanja.
Štrajkači ne dopuštaju ni nedavnom imenovanom vršiocu dužnosti direktora Dnevnik holdinga Jasmini Mašulović da uđe u zgradu Dnevnika. Pokrajinski funkcioneri su optužili štrajkače da na taj način ometaju početak sprovođenja mera za oporavak preduzeća.
Predstavnici pokrajinskih vlasti kazali su da štamparija mora da počne da radi, da bi Dnevnik holding ostvarivao sopstvene prihode. Dodali su da holding u ovom momentu nije u stanju da iz sopstvene proizvodnje obezbedi ni 20 do 30 odsto potrebnih sredstava.
Skupština Vojvodine prošlog meseca usvojila je program reorganizacije i restrukturiranja Dnevnik holdinga.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga