Nema političke volje da se država povuče iz medija

Iz medijskih udruženja upozoravaju da će u slučaju da medijskom strategijom ne bude predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima doći do gašenja privatnih medija u lokalnim sredinama, dok će na nacionalnom nivou postojati dualitet sa medijima u vlasništvu države i ostalih, na drugoj strani.

11. avg 2011

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković izjavio je da ne postoji politička volja da se država povuče iz vlasništva u svim medijima.

On je  rekao da „takva volja očito ne postoji na različitim nivoima i sa različitim motivima“. Marković je istakao da je „politička volja nešto što se stvara“, kako je naveo, čak i argumentima.

Ministar je ocenio da su „na svakom koraku vidljivi odsustvo profesionalnosti i manjak profesionalne konkurencije“.

„Prisutna je i autocenzura, što je samo vidljivi oblik činjenice da mediji nisu toliko u raljama države koliko u raljama reklamnih agencija“, ukazao je on. Marković je rekao da će Medijska strategija, čiji bi konačan tekst trebalo da bude gotov do septembra, predvideti mere za pomoć države medijima u poslovanju.

UNS: Vlada ne želi da reši problem vlasništva u medijima Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović ocenila je danas da od Vlade Srbije zavisi da li će se država povući iz vlasništva u medijima, jer ona kreira političku volju.

„Vlada Srbije je ta koja ovaploćuje političku volju. Kada se vlast izgovara da ne postoji ‘politička volja’ za rešavanje nekog problema, to obično znači da vlada neće da reši problem, ali ni da snosi odgovornost pred biračima“, rekla je Smajlovićeva.

NUNS: Odustajanje korak unazad u slobodi medija

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je danas da bi odustajanje od povlačenja države iz vlasništva u medijima u konačnoj verziji medijske strategije predstavljalo korak unazad u ostvarenju slobode izražavanja.

„To predstavlja korak unazad i ne verujem da će takvo rešenje naići na odobravanje Evropske unije koja ima potpuno jasne standarde kada je u pitanju vlasništvo države u medijima“, rekao je Obradović.

On je kazao da, kao ni prethodnih godina, nema političke volje da se država odrekne vlasništva u medijima, ali da je licemerno što ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković saopštava tu ocenu tek kada se G17 plus, stranka koja ga je predložila za funkciju, udaljila od vlasti.

Obradović je rekao da se većina primedaba na tekst nacrta strategije odnosi na povlačenje države iz vlasništva u medijima, iako je Zakonom o javnom informisanju predviđeno da država ne može biti vlasnik medija.

„Većina čelnika lokalnih samouprava vapi da, pre svega elektronski mediji, ostanu u njihovom vlasništvu. Potpuno je jasno da je to zato jer se na taj način ostvaruje politički uticaj države, to jest vladajuće garniture“, rekao je Obradović. Ocenio je da će odsustvo političke volje za povlačenje države iz vlasništva u medijima biti velika prepreka u donošenju strategije i rešenja koje će omogućiti jednake uslove za poslovanje na medijskom tržištu, kao i oslobađanje medija od direktnog uticaja države na uređivačku politiku. Dodao je da će u slučaju da medijskom strategijom ne bude predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima doći do gašenja privatnih medija u lokalnim sredinama, dok će na nacionalnom nivou postojati dualitet sa medijima u vlasništvu države i ostalih, na drugoj strani.

„Ako takvo rešenje bude usvojeno, neće doprineti profesionalizaciji medija, već uspostavljanju još veće kontrole države nad medijima“, upozorio je Obradović.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga