Nema para za protivgradne rakete, usevi ugroženi

Situacija s protivgradnim sistemima je najlošija od 1999. godine

26. avg 2013

Oko 1.600 protivgradnih stanica u Srbiji ima po tri rakete, što je svega jedna petina njihovih potreba, te je ugrožena odbrana useva, izjavio je danas načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

„Situacija s protivgradnim sistemima je najlošija od 1999. godine jer rebalansom budžeta Sektor za vanredne situacije nije dobio obećanih deset miliona evra“, kazao je Marić agenciji Beta.

Marić je istakao da će odmah po rekonstrukciji Vlade zatražiti 100 miliona dinara za hitnu nabavku protivgradnih raketa, potrebnih za ovogodišnju protivgradnu sezonu koja traje do 15. oktobra.

„O razmerama štete od grada podatke će prvi put krajem godine objaviti Republički hidrometeorološki zavod. Mislim da će se pokazati da će šteta biti mnogo veća od sedam miliona evra koliko je godišnje potrebno državi da održava protivgradni sistem i nabavi 30.000 raketa“, rekao je Marić.

On je izrazio žaljenje što nadležni u Srbiji još nisu shvatili da se jedan evro uložen u protivgradne sisteme vraća desetostruko.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije kazao je da očekuje i skoro usvajanje zakon o zaštiti od grada, koji je odavno završen.

Taj propis je potreban da bi se potpuno uredila ta oblast u kojoj problem godinama predstavljaju i nabavka delova za radarske centre, kao i način plaćanja strelaca.

„Tim zakonom će se precizno definisati postupak pribavljanja raketa, finansiranje nabavke i funkcionisanje protivgradnog sistema u Srbiji, a postupanjem od slučaja do slučaja i nabavkom raketa pred sezonu ili u toku sezone, samo se stvaraju problemi“, ukazao je Marić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga