Nema ledolomaca za Novi Sad, ništa bez dozvole Beograda

U Kapetaniji Novi Sad su za 021.rs rekli da ne smeju da pričaju bez dozvole Beograda, odnosno Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja

09. jan 2017

Led na Dunavu kod Novog Sada od ponedeljka je u ledostoju, ali još uvek nema nikavih informacija iz državnih organa da li će se upotrebiti ledolomci za razbijanje leda, prenosi 021.rs.

Svi u Novom Sadu koje je kontaktirao 021 skidaju odgovornost sa sebe oko upotrebe ledolomaca i upućujući ih na Beograd, kao da im nije poznato da su u Novom Sadu decenijama unazad bili spremni za ovakve situacije ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“.

U JVP „Vode Vojvodine“ za 021.rs navode da su proglašene redovne mere odbrane od leda nakon poslednjih merenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda kojim je potvrđen lodostoj leda kod Novog Sada, kao i na drugim vodotocima u Vojvodini.

U ovom preduzeću naveli su i da nisu nadležni za upotrebu ledolomaca i razbijanje leda i da je to pitanje za Beograd.

U Kapetaniji Novi Sad su za 021.rs rekli da ne smeju da pričaju bez dozvole Beograda, odnosno Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja.

S druge strane, iz Ministarstva saobraćaja i pored zvanično poslatih pitanja i molbe za urgenciju, redakcija 021 nije dobila nikakav odgovor po pitanju upotrebe ledolomaca u Novom Sadu.

U međuvremenu, isto ministarstvo je posebno saopštilo da je anagažovalo brod „Topola“ privatne firme „Ivan Milutinović“ za razbijanje leda kod Beograda!

Nekadašnja SFRJ, podseća se, imala je nekoliko ledolomaca, a u Novom Sadu su godinama bili „Čakor“ i „Vučevo“ u sastavu preduzeća „Heroj Pinki“, dok je njihov ledolomac „Petrovaradin“ dežurao u Beogradu. Nakon privatizacije, ovi ledolomci su ušli u sastav preduzeća „Dunav grupa agregati“ Dušana Borovice, koje je mesecima u stečaju, a brodovi čekaju na prodaju.

Tokom protekle dve decenije ostali ledolomci prodati su ili rashodovani, pa nije poznato je da li u Srbiji ima ijednog ledolomca koji bi delovao kod Novog Sada ako za tim postoji potreba.

(Autonomija, foto: 021.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga