Nema Kampus festa, pokradene protestne instalacije

Umetničke instalacije su trebale da simbolizuju “pasivnost studenata i mirenje sa lošim položajem u društvu”

09. okt 2013

Nepoznati počinioci rano jutros pokrali su i bacili u kontejner za smeće umetničke instalacije, koje su bile postavljene na univerzitetskom trgu u Novom Sadu u znak protesta zbog zabrane studentskog Kampus festivala.

Portparolka Kampus festivala Katarina Vasiljević kazala je agenciji Beta da su nepoznati počinioci odneli lutke i ostale umetničke instalacije koje su trebale da simbolizuju “pasivnost studenata i mirenje sa lošim položajem u društvu”.

Ona je precizirala da su instalacije odneste jutros između 7 i 8 sati i dodala da je slučaj prijavljen policiji, ali da su kasnije sve predmete našli u obližnjem kontejneru za smeće.

Direktorica Kampus festivala Sanja Kljajić ponovila je optužbe na račun Pravnog fakulteta i ocenila da iza argumenata tog fakulteta, da buka koju stvara Kampus festival ometa nastavu, zapravo stoje drugi, „ideološki razlozi“.

Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča odbacio je optužbe organizatora Kampus festivala i rekao da Pravni fakultet nije tražio, niti je mogao da traži da festival bude zabranjen, već samo da se programi održavaju vikendom ili u večernjim satima, kako nastava ne bi bila ometana.

Uprkos informacijama da Kampus fest neće biti održan, Pravni fakultet je obavestio svoje studente i nastavnike da danas, sutra i prekosutra neće biti nastave na tom fakultetu zbog održavanja festivala i nemogućnosti da se obezbede akademski uslovi za rad.

KampusFestSanja Kljajić je na konferenciji za novinare, koja je održana na mestu gde je danas trebalo da bude otvoren Kampus fest, izrazila oštar protest zbog činjenice da je Senat univerziteta na sednici početkom septembra doneo odluku da podrži ovu studentsku manifestaciju.

Dodala je da je nakon intervencije Pravnog fakulteta prošlog četvrtka iz Rektorata stigla preporuka da se Kampus fest izmesti iz samog univerzitetskog kampusa.

Prema njenim rečima, organizatori nisu želeli da pristanu na to jer bi to u potpunosti obesmilio ideju same namnifestacije koja već u samom nazivu ima reč “kampus” i koja želi da promoviše kulturu među studentima, upravo na mestu gde je koncentracija studenata najveća i svakodnevna.

Kljajićeva je kazala da je očigledno da dekan Pravnog fakulteta “nije ni video program” jer bi u suprotnom znao da je on prilagođen izvođenju nastave, odnosno da su se tokom dana trebale odžavati radionice, a svi bučniji programi bili su predviđeni za kasnije večernje sate, kada se na univerzitetu ne izvodi nastava.

Organizatori su novinarima podelili progam festivala koji je poništen znakom zabrane, a u vreme konferencije za novinare oni su nosili transparente “Tišina, nastava u toku”, “Ćuti, ne mešaj se”, kao i majice koje simbolizuju zabranu festivala.

Drugi po redu Kampus festival, pod nazivom “Transformacija kampusa”, trebalo je da se održi od 9. do 11. oktobra.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga