Vladimir Beljanski: Krivica za poništavanje doktorata je isključivo na Pravnom fakultetu

"Veoma mi je žao što Pravni fakultet ne zna dovoljno propise, to im ne služi na čast"

07. dec 2016

Advokat Vladimir Beljanski izjavio je danas da se ne može govoriti o odgovornosti za korišćenje titule doktora od strane Slobodana Beljanskog, već isključivo o krivici Pravnog fakulteta koji mu je oduzeo doktorsku titulu, iako je prethodno upravo na tom fakultetu on odbranio doktorat.

„Imamo situaciju da je Nastavno-naučno veće odobrilo doktorat, da je formirana komisija i da je bila uspešna odbrana. Izdata je diploma koju su potpisali dekan Pravnog fakulteta i Univerzitet u Novom Sadu. Prema tome, Slobodan Beljanski je svoje obaveze u celosti ispunio“, rekao je Vladimir Beljanski za Autonomiju.

Prema njegovim rečima, potpuno je besmislen argument Pravnog fakulteta na osnovu kojeg je Beljanskom oduzet doktorat, da se to čini jer on prethodno „nije podnet zahtev za odbranu doktorata“.

„To je potpuno besmislena tvrdnja, jer same činjenice da je izašao na odbranu i da od 2001. godine koristi titulu doktora nauka, dovoljne su da zahtev nije neophodan, niti Pravni fakultet ima mogućnost da sada poništava“, rekao je Vladimir Beljanski.

Kako je objasnio, zakon kaže da „ako je stranka izričito ili prećutno pristala na rešenje koje je doneto“, kao što je Slobodan Beljanski pristao da brani doktorat, primi diplomu i koristi titulu doktora, onda kasnije više nema mogućnosti za poništavanje na tom osnovu.

Vladimir Beljanski je dodao da Pravni fakultet „zloupotrebljava pravo“, jer pre drugostepenog rešenja o poništenju, koje treba da donese Savet fakulteta nakon podnete žalbe, na današnjoj konferenciji za novinare pokušava da obrazloži šta nije u redu sa doktoratom.

„Ovako nešto se nikada nije radilo. To sramoti Pravni fakultet u celosti, kao što ih sramoti i samo poništavanje doktorata“, rekao je on.

Na tvrdnje šefa katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom sadu Branislava Ristivojevića, da se po žalbi Beljanskog nije postupalo jer „nije označio organ kojem je žalba upućena“, Vladimir Beljanski je rekao da se žalba podnosi Savetu fakulteta, čiju nadležnost „stranka u sporu osporava“.

„Mi osporavamo njihovu nadležnost, a prema pravilima koja je izdao dekan oni treba da postupaju po toj žalbi ukoliko smatraju da su nadležni, a mi da se žalimo na odluku. No, ukoliko ne smatraju da su nadležni i da smo mi u pravu, treba da pošalju žalbu nadležnom organu. , rekao je Vladimir Beljanski.

On je osporio i tvrdnje Ristivojevića sa današnje konferencije za novinare da je „sadašnje rukovodstvo shvatilo da se Beljanski lažno predstavlja kao doktor, kada im je uručena tužba sa pečatom ovog advokata prošle godine, na kojem je pisalo dr, a koji do tada nije korišten“.

„To je čista laž. Slobodan Beljanski je na tom istom fakultetu bio koautor udžbenika iz krivično-procesnog prava gde piše da je doktor, držao je predavanja iz pravne etike kao doktor, a kao doktor bio i u upravnom odboru tog fakulteta“, rekao je Vladimir Beljanski, i dodao da postoje dokumenti iz 2009. godine koje je Pravni fakultet primio, a na kojima takođe piše „dr“.

Prema njegovom mišljenju, današnja konferencija na medije koju je Ristivojević održao na Pravnom fakultetu, služi za „odbranu rešenja dekana koje je nezakonito i koje sa navedenim razlozima nije održivo“.

„Drugi razlog za poništavanje doktorata ne mogu da navedu, jer više ne postoji mogućnost da se doktorat poništi“, dodao je Beljanski.

Beljanskom je 7. novembra ove godine stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, čiji je šef upravo Ristivojević, preispitana zakonitost njegovog doktorskog rada „Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi“, koji je odbranio pre 15 godina, te da je utvrđeno da „ne postoji prijava za odbranu“.

Šef Katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević izjavio je danas da je u slučaju doktorata advokata Slobodana Beljanskog odgovornost i na tom fakultetu – za izdavanje uverenja na osnovu kojeg mu je data diploma, ali je ocenio da je odgovornost i na advokatu Beljanskom, koji je koristio tu titulu.

„Moj utisak je da se odgovornost deli. Mi jesmo krivi za to 2001, kao kuća. Ovako nešto ne bi smelo da se desi jednoj urednoj instituciji, ali okolnosti su bile takve. Univerzitet izdaje diplomu, a fakultet izdaje uverenje o diplomiranju. Pretpostavljam da je odgovoran onaj ko mu je to uverenje izdao 2001. godine, ali taj čovek nije živ. Činjenica je da mi nismo znali o tome ništa“, rekao je Ristivojević na konferenciji za novinare.

Ocenio je pisanje medija o tom slučaju kao „dezinformacije, poluistine i kampanju protiv Pravnog fakulteta“, posebno jer su neki mediji njega naveli i kao nekadašnjeg portparola Demokratske stranke Srbije.

Dodao je da je slučaj Beljanskog jedini takav slučaj u istoriji fakulteta, a na pitanje da li su proveravani i drugi doktorati odgovorio je odrečno.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga