„Nema EU bez priznanja Kosova“

"Mogu da vam garantujem da EU nikada neće primiti dve države koje ne priznaju jedna drugu", rekao je nemački ambasador u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore".

18. jul 2011

Ambasador Nemačke na Kosovu Hans Diter Štajnbah procenio je da će, tokom približavanja Srbije Uniji, Beogradu biti postavljeno pitanje priznavanja Kosova.
„Mogu da vam garantujem da EU nikada neće primiti dve države koje ne priznaju jedna drugu“, rekao je nemački ambasador u intervjuu prištinskom listu „Koha ditore“.
Nemački diplomata ne misli da postoji rizik da stvaranje države na Kosovu ne uspe.
„Ne, jer je Kosovo sada priznato od 76 zemalja. Znam da je proceš priznavanja usporen malo, ali verujem da će biti novih priznanja“, rekao je Štajnbah.
On je, takođe, rekao da će se Nemačka usprotiviti kad god neko govori o „ugrožavanju suvereniteta, ideji podele i menjanju granica Kosova“.
Prema njegovim rečima, Nemačka je uverena da samo sigurne granice u ovom regionu mogu doneti stabilnost na Balkanu, ali i u Evropi.
Štajnbah je rekao da goruće pitanje severnog dela Kosova, kroz izvesno vreme, treba postaviti u dijalogu Beograda i Prištine.
„U jednom trenutku u budućnosti, sever treba da bude deo dijaloga. Ne u smislu odvajanja ili nešto slično tome, već u smislu stvaranja uslova života za Srbe na severu Kosova, u smislu prihvatanja pravila države Kosovo“, precizirao je Štajnbah.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga