Nektar kupio Fruktal

Nektar iz Bačke Palanke kupio je 93,73 odsto slovenačkog proizvođača sokova, komanije Fruktal, potvrđeno je danas ag…

26. jul 2011

Nektar iz Bačke Palanke kupio je 93,73 odsto slovenačkog proizvođača sokova, komanije Fruktal, potvrđeno je danas agenciji Beta u Nektaru. Kako je rečeno u srpskom proizvođaču proizvoda od voća, kupoprodajni ugovor je potpisan juče.

Prema pisanju medija, Uprava Pivare „Laško“, posredne vlasnice Fruktala, odlučila se da tog poznatog slovenačkog proizvođača sokova proda najboljem ponuđaču – Nektaru. Srpska kompanija je pobedila na javnom konkursu, na kom je bilo predato 10 neobavezujućih i pet obavezujućih ponuda. Kako je na Ljubljanskoj berzi objavila Pivara „Laško“, srpski Nektar će 93,73 odsto Fruktala platiti 35,3 miliona evra. Najveći proizvođač voćnih pića u Srbiji, porodično preduzeće Nectar, je osnovano 1998. u Bačkoj Palanci i 100 odsto je u vlasništvu porodice Radun. Dosadašnji vlasnik Fructala je bila Pivara Union, u vlasništvu Pivovarne Laško. Poslovna grupa Pivara Laško je zbog prevelike zaduženosti bila prisiljena da počne prodaju svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje nisu direktno u vezi s njenom osnovnom delatnošću, proizvodnjom i prodajom piva. Prodaju mora da odobri skupština Pivare „Laško“, koja treba da bude održana 30. jula.

Srpske investicije u Sloveniji neznatne

Srpska preduzeća su sa svojim investicijama neznatno zastupljena u Sloveniji, tako da je najveće ulaganje nekog srpskog preduzeća u tu zemlju, kompanije „Nektar“ koja je juče kupila slovenački „Fruktal“ za 50 miliona evra. Prema podacima Privredne komore Srbije, drugu po veličini srpsku investiciju u Sloveniji ima „Komtrejd“, koji je postao vlasnik slovenačkog „Hermesa“ za oko 40 miliona evra. Zrenjaninska fabrika za proizvodnju deterdženta „Beohemija – Inhem“ je kupila slovenačku kompaniju „Šampionka“ za šest miliona evra. Na slovenačkom tržištu prisutni su i JAT , koji ima svoje predstavništvo u Ljubljani i „Dalas“ iz Novog Pazara, koji ima registrovano trgovinsko preduzeće u istom gradu. Saobraćajno preduzeće „Lasta“ i slovenački autoprevoznik imaju ugovor o prevozu putnika između Beograda i Ljubljane. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Slovenije ukupne strane direktne investicije u slovenačku privredu, zaključno sa 30. septembrom prošle godine iznose 10,93 milijarde evra. Najveća investiciona ulaganja su iz Austrije 5,2 milijardi, Holandije 571 milion, Francuske 719, Nemačke 531, Italije 661, Hrvatske 346 i Belgije 359 miliona evra. Istovremeno slovenačka privreda je druge zemlje investirala 6,01 milijardi evra i to najviše u Srbiju oko 1,60 milijardi, zemlje EU 1,07 milijardi, Hrvatsku 1,19 milijardi i Bosnu i Hercegovinu 746 miliona evra. U Srbiji je registrovano oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno je oko 500. Veće slovenačke investicije u Srbiji su: „Impol seval“- Sevojno; „Merkator“, Beograd i Novi Sad; „Helios“, Gornji Milanovac; „Gorenje“, Valjevo i Stara Pazova; „Cimos livnica“, Kikinda; JUB, Šimanovaci; „Grah Automotive“, Batočina; „Trimo“, Šimanovci; „Merkur“, Beograd; Nova ljubljanska banka, Beograd, „Triglav“, Beograd i „Metal Cinkara“, Inđija.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga