Šest izbegličkih udruženja podržava DS na izborima

Vučić je prodao izbeglice

11. mar 2014

Nekoliko udruženja izbeglica podržalo je izbornu listu Demokratske stranke (DS) na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, saopštila je danas ta stranka.

Šest udruženja je potpisalo i Protokol o saradnji sa DS-om: Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine i Udruženje Srba iz Hrvatske u Vojvodini, oba iz Novog Sada, zatim Zavičajni klub „Žagrović“ iz Inđije, Udruženje izbeglih i prognanih Sremska Mitrovica, Regionalni razvojni centar iz Beograda i Centar za komunikaciju „Pravda“ iz Paraćina.

U potpisanom protokolu izbeglička udruženja i DS se obavezuju da će raditi na tome da se u dogledno vreme zatvori izbegličko poglavlje novije istorije.

„To je istovremeno i obaveza države Srbije, koja je dužna da ozbiljno, odgovorno i u najkraćem mogućem roku otkloni jednu od najtežih posledica ratova izazvanih raspadom SFRJ“, piše u Protokolu.

Dodaje se da Srbijom danas vladaju iste političke snage koje su odgovorne zbog toga što su stotine hiljada ljudi koji su živeli u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pa i u Sloveniji, postali izbeglice.

Pravda: Vučić zloupotrebljava glasove izbeglica a radi protiv njih 

Izbegličko udruženje iz Paraćina, Centar za komunikaciju „Pravda“, pozvalo je danas izbeglice u Srbiji da na izborima glasaju za Demokratsku stranku (DS).

„Pošto je konačno otišao Boris Tadić, koji nije imao sluha za naše probleme ponizivši nas puno puta, ostao je izvorni DS, DS Zorana Đinđića koji, da je kojim slučajem živ, mi bismo bili odavno u svojim domovima u Hrvatskoj ili bismo bar bili pravedno obeštećeni za svoju imovinu u Hrvatskoj“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je DS „svakako nesavršen, ali je izvorni“, zbog čega se apeluje na izbeglice da glasaju za izbornu listu te stranke.

Centar za komunikaciju „Pravda“ optužio je predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da je izjavom da će Srbija i Hrvatska uraditi sve na stambenom zbrinjavanju izbeglice zapravo „zacementirao“ svaku dalju nadu da će Srbima prognanim iz Hrvatske biti vraćeno stanarsko pravo koje im je oduzeto i imovina „vredna 40 milijardi evra“.

To izbegličko udruženje je oštro kritikovalo i predsednika Koalicije udruženja izbeglica Miodraga Lintu i optužilo ga da je u dva navrata dopustio Aleksandru Vučiću da „zloupotrebi glasove izbeglica“.

Izbornu listu Demokratske stranke sinoć u Novom Sadu je podržao i Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine, kao i još nekoliko izbegličkih udruženja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga