„Neka premijer prebroji svinje i ceh ispostavi sebi“

Kako će to seljaci gajiti svinje kada se tov ne isplati ni novosadskoj "Neoplanti"?

18. nov 2016

 

S obzirom na to da je onomad prebrojao krave i utvrdio da ih imamo manje nego pre 100 godina, premijeru Aleksandru Vučiću predlažemo da se malo baci na  prozivku srpskih svinja pa da vidimo dokle smo stigli i gde idemo. Skoro pet godina je na vlasti pa bi bio red da malo ceh za ono što se dešava ispostavi sebi, a ne samo prethodnicima.

Elem, prebrojavanje nije nužno zbog brojke koja će se dobiti već zbog toga da premijer i njegov ministar zadužen za poljoprivredu stave prst na čelo i objasne kako će to naši seljaci gajiti svinje kada se tov ne isplati ni novosadskoj „Neoplanti“.

Novosadska industrija mesa „Neoplanta“, u vlasništvu kompanije „Nelt“,  zatvara farmu svinja, a obustaviće i prodaju svežeg mesa. Kako je rečeno, farmski biznis biće obustavljen privremeno, a radiće se na unapređenju prerađivačkog sektora.

-Tokom prethodnih godina tržišni uslovi su se značajno promenili, posebno u mesnoj industriji. Kako bismo nastavili sa daljim razvojem i kako bismo stvorili preduslove za dalje investicije, još bolje uslove rada i stabilnost, doneta je strateška odluka da privremeno izađemo iz farmskog biznisa i trgovine i prodaje svežeg mesa – naglasili su u „Neoplanti“.

Za „Agrosmart“ su kazali da kompanija ima plan da u narednom periodu kroz investicije podigne konkurentnost u ovim oblastima poslovanja, za šta je neophodno vreme i privremeno zaustavljanje poslovnih aktivnosti u ovim organizacionim celinama.

-U međuvremenu, nastavićemo da razvijamo segment u kome smo najbolji i prepoznatljivi, a to je proizvodnja prerađevina. Dakle, u narednom periodu bićemo fokusirani na rast i razvoj mesnih prerađevina i jačanje naše liderske pozicije u Srbiji i regionu. Na tom putu, „Neoplanta“ će nastaviti da posluje u sastavu „Nelta“, uz punu podršku svih članica „Nelt grupe“ – kažu u „Neoplanti“.

„Neoplanta“ je jedna od najuglednijih domaćih klaničnih industrija s ogromnom tradicijom i značajnim tržištem. Pa ako se njoj ne isplati tov, kako će to onda seljak iz Srema, Mačve ili Bačke imati računicu da tovi svinje. „Neoplanta“ ima i prodavnice i proizvodi prerađevine naveliko i opet zatvara vrhunsku farmu, a svoje prerađevine namerava da pravi od tuđeg mesa. Od čijeg? Kupovaće tovljenike od paora? Koji će to srspki seljak proizvoditi jeftinije od onoga što je „Neoplanta“ radila na Čeneju? Kako će se to isplatiti tov 200 svinja, a ne isplati se uzgoj 20.000 tovljenika?

Druga stvar na koju ovaj dvojac bez kormilara, Vučić-Nedimović, treba da odgovori je da li slučaj „Neoplante“ pokazuje šta je to ulaganje u razvoj prerađivačkih kapaciteta, jer na preradi i investicijama ministar poljoprivrede tvrdi da će podstaći srpsku poljoprivredu. Tvrdi Nedimović da nam nedostaju prerađivački kapaciteti. Tvrdi isto ono što tvrdi i „Neoplanta“. Prerada je ključ. Sada neka Nedimović odgovori šta će prerađivati klanice. Uvozno ili domaće meso ili svi čekaju da“ Tenis“ gaji svinje, a ostali da prerađuju? Možda je to rešenje. Ako je tako, onda nema druge nego da  i naši seljaci ulože u klanice pa da u svakom selu imamo po deset proizvođača pašteta i viršli. Možda je  najbolje da svaki seljak ima svoju klanicu, a svinje neka gaji ko mora. Što ne bi paori kupovali svinje od „Tenisa“ pa ih onda prerađivali u vlastite specijalitete s geografskim poreklom?

Apsurd do apsurada. Ovde se naravno ne radi o kritici „Neoplante“, jer oni rade što moraju, i svakako ne bi gasili farmu da im računica pokazuje drugačije. Problem su paori i strategija poljoprivrede i investicija o kojoj priča Nedimović. A ništa drugo i ne priča nego izbacuje načelne parole koje s realnošću veze nemaju, ali lepo zvuče. Eto mu primer mesne industrije pa neka objasni koncept investicija i kako tu da se ubace paori.

Možda Nedimović predloži seljacima, ako uopšte nekada nešto konkretno bude predložio,  da počnu uvoz pilećeg separata i da za prerađevine njega koriste, a ne meso. Separat košta 50 dinara kilogram,a meso 400 dinara. Možda je to primer razvoja prerađivačke industrije i razvoja poljoprivrede.

 

(Agrosmart)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga