Neizvesno da li će biti dodeljena nagrada Tradicija avangarde

Da li je problem u tome što je nagrada trebalo da pripadne Slobodnim građanima Srbije

22. maj 2017

Pokret Novi optimizam saopštio je danas da se još uvek ne zna da li će nagrade Tradicija avangarde Fonda “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” biti dodeljena Slobodnim gradjanima Srbije, kako je ranije bilo najavljeno, ili će ta jedina nagrada za avangradnu umetnost u Srbiji biti ukinuta.

“Pokret Novi optimizam, kao inicijator i jedan od dva ravnopravna suosnivača Fonda izražava zabrinutost zbog činjenice da je sudbina Fonda u ovom trenutku krajnje neizvesna. Sa žaljenjem obaveštavamo javnost da suosnivač Fonda, Gradska biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, još uvek nije ponudila način na koji bi trenutnu neprijatnu situaciju mogli da razrešimo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Pre mesec dana odložena je konferencija za novinare Novog optimizma povodom dodele ovogodišnje, pete po redu, nagrade Tradicija avangarde.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ osnovan je radi čuvanja i popularisanja uspomene na ličnosti i afirmacije dela dvojice velikih neoavangardnih književnika i vizuelnih umetnika koji su rodjeni i živeli u Zrenjaninu i njegovoj okolini. Od 2013.godine Fond je ustanovio i dodeljuje Nagradu Tradicija avangarde za doprinos avangardnoj umetnosti, čiji su dosadašnji dobitnici: Andraš Urban (2013), Slobodan Šijan (2014), Lajko Feliks (2015) i Božidar Mandić (2016).

Više detalja o ovogodišnjem laureatu, tome zašto nagrada nije dodeljena i “argumentima” Gradske biblioteke u sporenju Nagrade možete čitati u intervjuu koji je sa predsednikom Umetničkog saveta Fonda, Nebojšom Milenkovićem, koji je vodio novinar Igor Mihaljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga