Neizvesna sezona SNP-a zbog nedostatka novca

SNP je u pregovorima sa tri finansijska izvora, kako bi bila obezbeđena sredstva koja nedostaju za produkciju kvalitetom i kvantitetom sličnoj prethodnoj sezoni

11. sep 2013

Nova sezona Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada počinje danas baletom „Dama s kamelijama“, a upravnik ovog teatra Aleksandar Milosavljević kazao je da zbog nedostatka novca planovi sežu samo do kraja 2013. godine.

Milosavljević je na konferenciji za novinare rekao da je SNP u pregovorima sa tri finansijska izvora, od kojih je jedan osnivač ovog teatra, Vlada Vojvodine, kako bi bila obezbeđena sredstva koja nedostaju za produkciju „kvalitetom i kvantitetom sličnoj prethodnoj sezoni“.

On je kazao da su u toku i razgovori sa Upravom za kulturu grada Novog Sada, koji za cilj imaju da SNP „uđe u sistem“, odnosno da grad Novi Sad izdvaja na godišnjem nivou određena sredstva za projekte koji će biti vrlo jasno definisani.

„Treći izvor je Ministarstvo za kulturu Srbije, čiju pomoć očekujemo u onim segmentima našeg rada u kojem predstavljamo zemlju na inostranim festivalima, na gostovanjima i putovanjima. Razgovori sa novim ministrom Ivanom Tasovcem u ovom domenu su već započeti“, dodao je Milosavljević.

Direktor drame SNP Boris Isaković kazao je da pozicija nije najbolja, ali da postoji plan, koji započinje novosadskom premijerom predstave „Šekspir u kremlju“ Iva Štivičića, a zatim 19. oktorbra i premijerom „Bogojavljenske noći“ Viljema Šekspira u režiji Egona Savina.

Kako je Isaković najavio, nakon ove premijere postoje samo planovi za rad sa rediteljima Radoslavom Milenkovićem, Predragom Štrpcem na Nušićevoj „Autobiografiji“, Vidom Ognjenović i Borisom Lješevićem na adapataciji Tišmine „Upotrebe čoveka“.

„Od finansijskih sredstava zavise i želje za drugu polovinu sezone, kada bismo radili sa Anom Tomović i započeli još jednu koprodukciju sa Hrvatskim narodnim kazalištem ‘Zajc’ iz Rijeke, koju bi vodio Tomi Janežić“, dodao je Isaković.

Direktor opere SNP Aleksandar Kojić kazao je da će operska sezona početi gala koncertom u čast 200 godina od rođenja Đuzepea Verdija, koji će biti održan u subotu 14. septembra, a da publiku prva operska premijera očekuje u decembru kada će biti izveden Verdijev „Simon Bokanegra“.

Najavljene su i dve obnove opera „Ero s onoga svijeta“ u januaru i „Magbet“ u februaru, a u maju bi trebalo da bude odigrana još jedna premijera i to opere Gaetana Donicetija „Ljubavni napitak“.

Direktor baleta SNP Vladimir Logunov najavio je da će ova radna jedinica imati dve premijere i to baleta „Romeo i Julija“ sa koreografom Konstaninom Kostjukovim i projekta „Pop it up“ u okviru Foruma za novi ples, a igraće se i balet „Uspavana lepotica“, „Žizela“ i „Don Kihot“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga