Neformalna zelena poslanička grupa u Skupštini Vojvodine

Zeleni Srbije predali peticiju za zabranu GMO

15. okt 2013

Neformalna zelena poslanička grupa formirana je danas u Skupštini Vojvodine, s ciljem da se zalaže za rešavanje problema životne sredine, bez obzira na partijsku pripadnost.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor pozdravio je formiranje ovakve poslaničke grupe i naveo da se za učesće u njenom radu prijavilo 30 od 120 pokrajinskih poslanika.

Najviše poslanika, ukupno 11, prijavilo se iz opozicione Srpske napredne stranke (SNS), zatim devet iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, četiri iz Demokratske stranke i po tri iz Saveza vojvođanskih Mađara i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije.

Miloš Đajić iz nevladine organizacije Centar modernih veština rekao je da je veoma pozitivno iznenađen brojem poslanika koji su se prijavili za rad u neformalnoj zelenoj poslaničkoj grupi.

“Ovo je tema koja ne poznaje partijske boje i partijske prepreke”, kazao je Đajić, čija je nevladina organizacija, zajedno sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, i inicirala fomiranje ove neformalne poslaničke grupe i u Skupštini Srbije i u Skupštini Vojvodine.

On je kritikovao republičke poslanike i rekao da se “nisu baš pretrgli” oko postavljanja pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine, a sličnu kritiku izrekao je i na račun građana.

Dodao je da se više podataka o zelenim poslaničkim grupama može pronaći na internetskoj adresi www.zelenidijalog.rs

Za koordinatora neformalne zelene poslaničke grupe izabran je Dragan Vulin iz SNS-a, a za njegovog zamenika Goran Gonđa iz poslaničke grupe SPS-PUPS-JS.

Dragan Vulin je rekao da o temi zaštite životne sredine neprestano treba govoriti, bez obzira da li je ona uslov za evropske integracije ili nije.

Zeleni Srbije predali peticiju za zabranu GMO

Stranka Zeleni Srbije predala je danas predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru peticiju sa 17.888 potpisa građana koje su prikupili u dvomesečnoj akciji “Za Vojvodinu bez GMO”.

Potpredsednik Zelenih Srbije Goran Čabradi rekao je da od Skupštine Vojvodine očekuju da usvoji deklaraciju u kojoj će jasno navesti da je protiv upotrebe genetski modifikovanih organizama.

Dodao je da od Skupštine Vojvodine očekuje i da inicira da Skupština Srbije usvoji moratorijum na GMO na teritoriji cele Srbije.

Čabradi je rekao da postoje brojna istraživanja koja pokazuju štetnost uticaja GMO na ljudski organizam.

Ištvan Pastor je zahvalio na peticiji i podsetio da je danas formirana i neformalna zelena poslanička grupa u Skupštini Vojvodine.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga