Nedovoljno žena na izbornim listama u Hrvatskoj

Stranke će biti prijavljene jer među 177 prihvaćenih kandidatura, nema 40 posto žena

15. avg 2016

U Hrvatskoj je i zvanično počela predizborna kampanja, nakon što je Državna izborna komisija objavila zvanične kandidature. Prihvaćeno je svih 177, koje su bile predate, ali među njima nema 40 posto žena, koliko prema zakonu treba biti. Zbog toga će stranke biti prijavljene.

Nekoliko sati uoči službenog početka predizborne kampanje političari su na blagdan Velike Gospe došli u Mariju Bistricu, gdje je održana molitva uoči početka kampanje.

Hrvatska demokratska zajednica u kampanju kreće sutra s Hvara, odakle je rodom porodica predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

„Vodit ćemo konstruktivnu kampanju s vrlo kvalitetnim listama s programom, tako da očekujem uspjeh i pobjedu HDZ-a na izborima“, rekao je Plenković.

U stranci Promijenimo Hrvatsku, koja na izbore izlazi u koaliciji sa Živim zidom, članovima Udruge Franak i Akcijom mladih, očekuju podmetanja i prljavu kampanju, ali uprkos svemu i oni se nadaju dobrom rezultatu.

“Ono što je naš adut je kombinacija stranaka i ljudi koji se nisu potrošili. To nije trgovačka koalicija kao što su ove druge dvije, a ono što je također velika stvar … to je najbolji ekonomski program koji imamo“, kazao je Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) prihvatilo je svih 177 kandidatura koje su bile predane. Među njima su 174 stranke i tri nezavisne liste.

Ukupno je 2.456 kandidata, ali nema 40 posto žena koliko ih prema zakonu treba biti. Postotak je pao na 39,74. Zbog toga će stranke biti prijavljene.

Posebni računi za kampanju

Objavom važećih lista počinje i službena izborna kampanja, a svi koji će u njoj biti moraju otvoriti posebne račune za finansiranje kampanje.

„Sve donacije koje se budu prikupljale i iz kojih će se financirati promidžba moraju ići preko toga računa. Isto tako, svi troškovi koji će biti učinjeni moraju ići preko toga računa“, navodi Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

U Narodnoj koaliciji na čelu sa Socijaldemokratskom partijom kažu da će na izbornu kampanju potrošiti mnogo manje od maksimalnih 200.000 eura koliko stranke ili koalicije po izbornoj jedinici smiju potrošiti.

“Mi smo se orijentirali na predstavljanje našeg programa, stavljanja onoga što smo radili i što nudimo građanima. Želja nam je da se tako ponašaju svi ostali, da govorimo o budućnosti, ekonomiji, obrazovanju, zdravlju, a ne da se okrećemo ’41. i ’91.“, kazao je Peđa Grbin (SDP).

Kampanja će trajati do 9. septembra. Dva dana kasnije građani biraju novi saziv Sabora na prvim prijevremenim izborima od hrvatske samostalnosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga