Nedostatak kadrova kočnica u službenoj upotrebi jezika

Ukoliko tužbe sudu predamo na mađarskom jeziku, onda ti predmeti dolaze kasnije na raspravu zato što je malo sudija koji znaju mađarski jezik

27. dec 2012

U odnosu na šezedete godine prošlog veka, može se primetiri blago nazadovanje u službenoj upotrebi mađarskog jezika u Vojvodini – ocenio je advokat i bivši sudija Ištvan Horvat, dobitnik nagrade za životno delo, odnosno jedne od nagrada za službenu upotrebu mađarskog jezika koje je nedavno, po prvi put, dodelio Odbor za službenu upotrebu jezika Nacionalnog saveta Mađara. Horvat je, inače, krajem šezdesetih godina bio sudija u Subotici i zajedno sa saradnicima organizovao je rad pravosuđa na mađarskom jeziku u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži.

-Ne znam šta može biti razlog za to nazadovanje, verovatno nedostatak kadrova, ali mislim da smo za to krivi i mi advokati. Ukoliko mi svoje tužbe sudu predamo na mađarskom jeziku onda ti predmeti dolaze kasnije na raspravu zato što je malo sudija koji znaju mađarski jezik. Po tom osnovu bili smo primorani da budemo pomalo oportunisti, budući da je cilj naših stranake da njihovi predmeti budu što pre raspravljeni. U ono vreme je u okružnom sudu polovina okružnih sudija bila mađarske nacionalnosti, a druga polovina srpske ili hrvatske nacionalnosti i obrazovanje kadrova je bilo obezbeđeno, dok danas više nemam uvida u brojčane pokazatelje. Istovremeno, seminari koje organizuje Nacionalni savet Mađara su od velikog značaja za pravnike, budući da uz njihovu pomoć mogu bolje da se uspoznaju sa stručnom terminologijom na mađarskom jeziku – rekao je Horvat za „Mađar so“.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga