Nedopustivo traženje smrtne kazne

Na Fejsbuku su se danas pojavile grupe pod nazivom "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić"

07. avg 2014

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je da je nedopustiva kampanja za ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji.

Povodom ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je izrazio žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, a ministar pravde Nikola Selaković odgovorio da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i podsetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Belorusija.

Direktor Jukoma Antonijević je za agenciju Beta rekao da je „potpuno razumljivo da javnost reaguje burno u ovakvim slučajevima, ali treba biti veoma oprezan, ne treba stvarati atmosferu linča“.

Na Fejsbuku su se danas pojavile grupe pod nazivom „Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić“, od kojih najbrojnija ima više od 50.000 pristalica.

Antonijević je upozorio da „nije vreme za kampanje kojima će se ići za nekom željom za osvetom, mislim da to nije ni politički oportuno. Nedopustiva je ta atmosfera linča i vođenja kampanje“.

On je naglasio da je najvažnije da sudski postupak za ubistvo Tijane Jurić bude brz, a kazna odgovarajuća.

„Treba nadgledati brzinu postupka i kaznu koja će biti izrečena, ali i pisanje medija – to je ono što je najbitnije“, kazao je Antonijević.

Za krivično delo teškog ubistva, najstroža propisana kazna je 40 godina zatvora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga