Nedićevci pozivaju na skup protiv antifašista u Novom Sadu

Oni kvislinga i nacističkog slugu nazivaju "srpskom majkom" i "biološkim spasiteljem naše nacije”

02. feb 2021

Profašistička organizacija “Tradicionalisti”, koja podržava ideje predsednika kvislinške Vlade Srbije u vreme Drugog svetskog rata Milana Nedića, pozvala je pristalice na skup protiv antifašista u Novom Sadu.

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada ranije je najavila da će u četvrtak, 4. februara, održati skup pristalica antifašizma u Omladinskom centru CK 13.

“Tradicionalisti” su naveli da im “smeta” to što se događaj održava 4. februara.

“Tribina o tobožnjem usponu fašizma u Novom Sadu cinično se održava na dan navodnog samoubistva odnosno ubistva armijskog đenerala Milana Nedića, srpske majke i biološkog spasitelja naše nacije”, naveli su “Tradicionalisti” na Fejsbuku.

Antifašistički skup se održava u četvrtak u 18 sati, a “nedićevci” su pozvali pristalice da se okupe ispred Uspenske crkve u centru Novog Sada u 17.30 i da potom “mirno prošetaju” do Omladinskog centra CK 13, koji su nazvali “ozloglašenim leglom svakojakih separatističkih i organskih antidruštvenih elemenata”.

Cilj im je, kako su naveli, da iskažu “nezadovoljstvo državne protekcije antidržavničkih i antidruštvenih elemenata”.

“Svi dobronamerni i iskreni rodoljubi, anti-globalisti i anti-komunisti su pozvani. S verom u boga za kralja i otadžbinu”, piše u pozivu.

Grb „Tradicionalista“ na svom profilu na Fejsbuku kao naslovnu fotografiju ima i Vukašin Đoković, mladić koji je bio u centru medijske pažnje nakon što je na izložbu o žrtvama fašističke Racije iz Drugog svetskog rata došao sa maskom za lice na kojoj je dominirao neonacistički simbol „keltski krst“.

Događaju su prisustvovali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe, a koautor je i sveštenik bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić.

Arhiv Vojvodine je na svom sajtu objavio fotografije na kojima se vidi sporni posetilac, ali ih je nakon kritičkih medijskih napisa uklonio sa sajta.

Pojedini mediji naveli su da je posetilac sa maskom sa neonacističkim obeležjima aktivista opozicione Narodne stranke, što je demantovao predsednik novosadskog odbora te partije Borislav Novaković, koji je pooručio da je NS “privržena antifašizmu”.

Novinari iz Novog Sada koji su izveštavali sa ranijih protesta opozicije u tom gradu sećaju se Vukašina Đokovića kao veoma aktivnog među organizatorima protesta.

Na Fejsbuk profilu moguće je videti još fotografija na kojima ima istu masku, a na istoj društvenoj mreži je objavio i svoje fotografije u maskirnoj uniformi i sa različitim puškama u rukama, za koje se ne može utvrditi da li su prave ili nisu.

Među njegovim prijateljima je, pored Narodne stranke i nekoliko njenih lokalnih odbora, i nekoliko opozicionih političara. Među prijateljima na Fejsbuku je do pre izbijanja skandala bio i Borislav Novaković, ali posle toga više nije.

Beogradski antifašisti objavili su na Fejsbuku i njegovu fotografiju na kojoj maše zastavom Narodne stranke.

Na internetu je moguće pronaći i fotografiju na kojoj je taj mladić zagrljen sa liderom Narodne stranke Vukom Jeremićem i još nekoliko mladih ljudi, pored štanda u centru Novog Sada, u kampanji za bojkot prošlogodišnjih izbora u Srbiji.

Pojedini mediji su objavili i njegovu fotografiju na kojoj se vidi da deli propagandni materijal inicijative “Vidi, gari, ne može”, koja se protivi izgradnji takozvanog Novog Sada na vodi.

Reč je o inicijativi u koju su uključene Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, kao i neke druge opozicione stranke, ali i pojedine nevladine organizacije koje za sebe tvrde da zastupaju vrednosti građanskog društva.

Nakon skandala sa Arhivom Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozove na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića.

O Kuzmanoviću su mediji ranije pisali kao o osobi koja “slavi ratne zločince”.

Događaj u Arhivu Vojvodine osudila je i nevladina organizacija Vojvođanski klub.

U Novom Sadu je u poslednje vreme na fasadama sve više ekstremno nacionalističkih grafita, kao i grafita podrške ratnim zločincima.

Nakon jedne foto i video reportaže koju je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), u kojoj se autori kritički osvrću na pojavu takvih grafita, na ulaznim vratima zgrade u kojoj sa porodicom živi glavni urednik VOICE-a Dinko Gruhonjić ispisani su grafiti mržnje u kojima mu se poručuje da treba da napusti Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga