Nedeljkov: Stranački preletači u trećini opština

"Sve se svodi na korupciju koja bi trebalo da bude predmet istražnih organa"

30. juna 2017

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov izjavio je za televiziju N1 da je prema preliminarnim podacima gotovo u trećini opština u Srbiji bilo takozvanog preletanja – odbornici su menjali stranačku boju i prelazili u tabore koji su formirali vlast.

„Nije problem ukoliko odbornik, koji je čestit i želi najbolje svojoj zajednici, promeni stav u javnom interesu. Ali, na žalost, ono što mi viđamo je ‘preletanje’ gde nije interes javni već borba za lični interes. U suštini se svodi na korupciju koja bi trebalo da bude predmet istražnih organa„, kaže Nedeljkov.

Dodaje da ukoliko ne postoji osuda javnosti za „preletače“, kao i većina drugih problema u društvu ostaće nerešeno.

Osim nedostatka javne osude, Nedeljkov smatra da je to posledica i zakonskih problema.

„Odbornici su vlasnici mandata, ali većina birača ne zna ime i prezime odbornika koji su na listi jer glasa za stranku ili koaliciju“, kaže on.

Nedeljkov kaže da se „preletanje“ uglavnom događa nakon izbora.

„Uzimaju se oni odbornici koji mogu da omoguće većinu u tom trenutku. Ono što pokazuje naša statistika jeste da ogromna većina odbornika koja je menjala stranačke boje prilazilo je strankama koje su formirale većinu i na nacionalnom nivou“, navodi on.

Prema rečima Nedeljkova, nerešavanje ovog problema dovodi do potpunog obesmišljavanja izbora kao osnovnog demokratskog principa.

„Kao posledicu imaćemo u lokalnim samoupravama ili na višim nivoima vlasti šerife koji će samovoljno donositi odluke i biće nebitno ko su odbornici i koju politiku i vrednosti zastupaju“, smatra on.

Nedeljkov objašnjava da su za istraživanje, kao polazna tačka, uzeti lokalni izbori 2016. godine.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga