Nedeljkov i Stojanović: Amandmani preciziraju funkcionersku kampanju, primena neizvesna

"Mediji najvažniji za fer izbore, ali se situacija ne menja"

03. dec 2019

Organizacija CRTA podnela je pet amandmana na izmene Zakona o agenciji protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, čiji je cilj sprečavanje funkcionerske kampanje. Politikolog i doktorand na FPN-u Boban Stojanović veruje da će vladajuća većina usvojiti amandmane, iako to ne znači njihovu primenu, dok programski direktor CRTA Raša Nedeljkov ističe da će se njihovim usvajanjem izbiti argument da nije jasno definisano šta je javni resurs, šta je funkcionerska kampanja i u kom roku Agencija za borbu protiv korupcije treba da reaguje.

Nedeljkov je u Novom danu objasnio da bi usvajanje amadmana trebalo da spreči funkcionersku kampanju i razgraniči nastupanje javnih funkcionera od nastupa funkcionera političkih partija, čime bi se sprečila prednost koju imaju u odnosu na druge učesnike na izborima.

On podseća da je sprečavanje funkcionerske kampanje bilo prioritetna preporuka OEBS-a posle predsedničkih izbora 2017, kada je ova organizacija ukazala da je samo dva dana pred izbore održano 20 događaja u kojima su učestvovali ministri i državni sekretari, a čak devet na prvi dan predizborne tišine.

„U amandmanu je formulacija da se javnim funkcionerima zabrani učešće u događajima kojima se otvara ili promoviše neki od objekata iz javnih resursa“, rekao je Nedeljkov i dodao da su time ublažili svoj prvobitni zahtev da se funkcionerima potpuno zabrani učešće u događajima tokom predizborne kampanje.

Amandman je, objašnjava Nedeljkov, ostavio prostor da se primaju visoke delegacije stranih država i organizuju događaji sa stranim investitorima.

Amandmani osim preciziranja šta su partijske i javne akstivnosti sadrži deo koji kaže da Agencija za borbu protiv korupcije mora da reaguje u roku od pet dana od kada se utvrde nepravilnosti.

Boban Stojanović smatra da je moguće da vladajuća većina podrži ove amandmane, kao deo pokušaja da se „stvori utisak da se nešto menja u pozitivnom pravcu“.

„Najvažnija stvar je da će i ovo postati zakon i ne mora da znači da će se sprovoditi. Sprovođenje kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije. Funkcionerska kampanja je i do sada bila zabranjena, terenski posmatrači su prijavljivali takve stvari, ali Agencija ni 2016, ni 2017, ni 2018, nije pokretala postupke“, podseća Stojanović.

Za zaključke o funkcionerskoj kampanji koje je usvojila sama Vlada Srbije, Stojanović kaže da predstavljaju neku vrstu autocenzure.

„To je podilaženje i pokušaj da se predstavi međunarodnim akterima da je vlast spremna da napravi neke iole normalne uslove. Ne verujem u iskrenost toga“, napominje Stojanović.

Mediji najvažniji za fer izbore, ali se situacija ne menja

Zoran Panović je gostujući u prelistavanju štampe N1 istakao da je su mediji pitanje svih pitanja, a sa tim se slažu Nedeljkov i Stojanović.

Programski direktor CRTA ističe da u toj oblasti nije urađeno ništa, niti je prihvaćena ijedna preporuka civilnog sektora ili OEBS-a.

„Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u prime time terminima četiti petine političkih aktera su predstavnici vlasti koji su predstavljeni pozitivno ili neutralno, dok su predstavnici opozicije predstavljeni negativno. Dodatno je zabrinjavajuće što RTS ima još veću zastupljenost predstavnika vlasti. Govorimo i o temama kojima su se bavili. Na prvom su međunarodni akteri, na drugom su predstavnici opozicije. Nisu bili zastupljeni i govorili o državničkim stvarima“, ukazuje Nedeljkov na istraživanje o stanju u medijima koje je CRTA sprovela.

Stojanović dodaje da su mediji suštinska stvar, a da je posebno važno pitanje RTS-a, za koji kaže da ne radi svoj posao.

„S jedne strane su štampani mediji koji su jedna vrsta najgore propagande u korist vlasti. S druge strane su sredstvo strašnog političkog obračuna s opozicijom i pojedincima“, opisuje Stojanović medije.

On ocenjuje da situacija na tom polju može da bude samo gora što se izbori budu približavali.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije koji je letos počeo na Fakultetu političkih nauka, a potom se preselio u Skupštinu Srbije gde je vođen uz posredovanje evropskih parlamentaraca, Stojanović ocenjuje da on nije dao rezultate.

Kao pomak ocenjuje današnji sastanak predsednika Saveza za Srbiju sa delegacijom Evropske unije.

„Ako se sećate, u septembru sam rekao da ako tamo ne dođu SzS i PSG, to nema smisla i deluje mi da ova dva susreta nisu imala smisla, a neće imati ni treći ako se ne pojave“, kaže Stojanović.

Prema njegovoj oceni četiri članice Saveza za Srbiju i Pokret slobodnih građana predstavljaju najrelevantniju opoziciju, i sve što se dešavalo u parlamentu nema značaj bez njih.

„Ovo danas je začetak kako ćemo stvarno da rešimo političku krizu u Srbiji. Evropa će morati tek da se uključi da bi se kriza rešila“, napominje gost Novog dana.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga