- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti

Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) uveren je da izborni uslovi u Srbiji mogu da se poboljšaju samo uz pritisak javnosti, odnosno građana i medija. Ako građani nisu spremni da se bore za svoja prava, moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih, poručio je Nedeljkov u Danu uživo TV N1.

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija u Srbiji zatražile su ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali i promenu izbornog zakonodavstva radi ispunjenja uslova za fer i slobodne izbore.

Nedeljkov je rekao da pozdravlja napore da se razgovara o izbornim procedurama, budući da je Srbija non-stop u predizbornoj kampanji, dok se preporuke i međunarodnih posmatrača ponavljaju, a ne primenjuju.

Smatra da ukoliko dovoljan broj građana i medija budu zaintersovani za izborne uslove, da to pitanje mora doći na dnevni red. “Ako građani nisu spremni da se bore za svoja prava, moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih (…) Jedini ko može da natera sistem da funkcioniše jesu građani koji su osnov demokratije”, poručio je sagovornik N1.

Nedeljkov je objasnio i da ako građani misle da njihov glas ne vredi, da se biračkim spiskom manipuliše, i da ih institucije ne štite, onda oni odustaju od glasanja, što je, prema njegovoj oceni, možda i cilj pojedinih političkih struktura.

Podsetio je i da istraživanja pokazuju da 70 odsto građana Srbije veruje da birački spisak nije ažuran, a polovina da nije tačan.

“Birački spisak, mi ne znamo u kakvom je faktički stanju, pokušavali smo da damo konsultativne predloge Ministarstvu za državnu upravu da sprovedu reviziju biračkog spiska, jer nemamo lek ako nemamo dijagnozu”, objasnio je Nedeljkov.

Istakao je i da su mediji jedan od ključnih elemenata fer i demokratskih izbora, ali da posmatranje Crte pokazuje izuzetno neravnopravan tretman vlasti i opozicije u elektronskim medijima.

Srbija, prema njegovim rečima, ima prilično dobar zakonski okvir koji garantuje ravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije u medijima tokom predizborne kampanje, ali REM ne reaguje na kršenja zakona. “To treba da se kažnjava primenom zakona. Potrebna je sankcija koja izostaje jer delovi sistema zakazuju”, upozorio je gost Dana uživo.

Govoreći o zahtevima za promenu izbornog sistema, Nedeljkov je ukazao da narodni poslanici trenutno ne odgovaraju građanima nego strankama, i da bi to trebalo da se menja, ali da je to pitanje sekundarno u odnosu na zaštitu interesa građana na izborima.

“Ako se građanin ne oseća bezbednim, ako se oseća ucenjenim, ako im od toga zavisi posao, ne možemo govoriti o slobodnim izborima. U toj situaciji nevažno je da li imamo proporcionalni ili većinski sistem”, poručio je on.

(N1, Foto: Medija centar Beograd) 

Podelite ovu stranicu!