Nedeljkov: Ako se ovako nastavi, izbori će biti nepotrebni

" Neko ko ima moć želi da razgradi sve mehanizme koji će mu smetati"

17. feb 2019

Dobro je što su se izborni uslovi vratili u fokus građana, a tome su najviše doprineli protesti, kaže programski direktor CRTE Raša Nedeljkov za televiziju N1. Ovo je korak ka tome da se napravi konsenzus i pokuša da se pronađe rešenje, dodao je.

Jasno je da govorimo o sistematskoj razgradnji svih mehanizama kontrole, rekao je on. Nedeljkov kaže da izborni proces nije izolovan proces sam za sebe, već je to sistem spojenih sudova, u kojem je važno kako radi sudstvo, institucije pravosuđa, parlament, REM…

Upitan da li institucije koje bi trebalo da obezbede fer i poštene izbore, poput Agencije za borbu protiv korpucije i REM-a, rade svoj posao, Nedeljkov ocenjuje da je sva prilika da te insitiucije sve manje mogu da rade svoj posao.

„Tamo sigurno ima časnih i poštenih ljudi, ali postavlja se pitanje ko ih sprečava. I uvek treba utrđivati motiv, a ovde je motiv jasan. Neko ko ima moć želi da razgradi sve mehanizme koji će mu smetati. S druge strane moć je u rukama građana, i građani treba da kažu šta je minimum koji oni mogu da tolerišu“, kaže.

Kako je dodao, ako ovako nastavimo, izbori će biti nepotrebni, a REM neće morati da postoji. Dokle god RIK, sudovi ne budu radili slobodno, ne možemo govoriti o slobodnim izborima.

Jeste kratak period da se uspostave fer uslovi za slobodne izbore, ali, kaže Nedeljkov, ima dovoljno vremena da se počne sa nekim stvarima.

Ključna stvar jeste poverenje građana u izborni sistem. Puno može da se uradi da se podigne transparentnost“, kazao je i dodao da država mora da uradi sve da se povrati povrenje građana u birači spisak.

Revizija biračkog spiska, koja košta malo, jedna je od prvih stvari koje bi država mogla da uradi da pokaže da je spremna da se bori za fer uslove za izbore.

„Dobro je što su se izborni uslovi vratili u fokus građana i da su protesti doprineli tome. Ovo je prilika da se naprvi konsenzus makar oko prvog koraka, da sednemo svi mi koji imamo nešto da kažemo za jedan sto, da izlistamo probleme, ponudimo rešenja, složimo se oko toga, i nađemo rešenja koja će raditi u praksi“, zaključio je on.

Organizacija CRTA podnela je krivične prijave protiv odgovornih u 11 javnih preduzeća i organa iz nekoliko gradova zbog zloupotrebe položaja, jer je ustanovljeno da su tokom održavanja izbora prošle godine u Lučanima, u tom mestu, bila prisutna njihova službena vozila.

Nedeljkov je rekao da su izbori u Lučanima bili najmanje demokratični i slobodni izbori od kad ta organizacija posmatra izbore od pre nekoliko godina.

Kako je objasnio, dodatno otežava da se utvrdi ko je bio u Lučanima jer nema odgovora po zahtevima za informacije od javnog značaja. Rekao je i da se nada da će prijave Crte imati epilog.

(N1, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga