Nedelja Promene u Novom Sadu

Uz studentske predstave, program obuhvata i okrugle stolove, projekcije filmova, radionice i javno čitanje tekstova studenata dramaturgije

22. feb 2016

Pozorište Promena u Novom Sadu organizuje od 20. do 27. februara manifestaciju “Nedelja Promene” kojom će obeležiti godišnjicu od ponovnog otvaranja pri Akademiji umetnosti.

“Nedelja Promene” počinje predstavom “Lizistrata ili Porazgovarajmo malo o ratu i miru” prema motivima Aristofanovih komedija, u izvođenju studenata u klasi prof. Nikite Milivojevića.

Uz studentske predstave, program obuhvata i okrugle stolove bivših i sadašnjih članova Promene o istorijatu tog akademskog teatra, novoj srpskoj dramaturgiji i pozorišnom sistemu u Srbiji, te projekcije filmova, radionice i javno čitanje tekstova studenata dramaturgije.

Pozorište Promena osnovali su 1978. godine studenti režije i glume, uz veliku podršku tadašnjih profesora Branka Pleše, Bora Draškovića, Mihalja Viraga i drugih. Zvaničan početak rada tog pozorišta je 18. mart 1979. Pozorište je tada brojalo ukupno 45 članova, od kojih je bilo 13 reditelja i 32 glumca.

Iako je osnovano kao profesionalno pozorište, pokrenuto je bez neophodnih materijalnih sredstava, ali je dobijalo podršku od Srpskog narodnog pozorišta (u vidu ustupanja prostora Veselog teatra Ben Akibe) i Novosadskog pozorišta (u vidu ustupanja neophodnih kostima i rekvizite). Promena je tada bila otvorena za sve koji žele da se bave teatrom, bez obzira na to da li su studenti Akademije umetnosti.

Zapaženije predstave bile su: “Mario i mađioničar” Tomasa Mana, u režiji Milana Belegišanina, “Jelka kod Ivanovih” Aleksandra Vvedenskog, u režiji Harisa Pašovića i “Stolice” Ežena Joneska, u režiji Slobodana Mojaka.

Predstave su beležile velike uspehe na pozorišnim festivalima širom bivše Jugoslavije.

Pozorište Promena bilo je aktivno do sredine 80-ih godina, kada je prestalo da radi zbog smene generacija studenata koji nisu imali inicijativu da nastave aktivnosti.

Akademsko pozorište Promena obnovljeno je 20. februara 2015. godine na inicijativu studenata dramaturgije i glume Stefana Isakovića, Dimitrija Aranđelovića i Dušana Vukašinovića.

Prema Statutu, Pozorište Promena danas nosi naziv Udruženje studenata dramskog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Pozorište Promena, kako su naveli inicijatori obnove njegovog rada, ponovo je pokrenuto u želji da studenti dramaturgije, režije i glume predstave van ispita svoje radove publici koja je naviknuta na sadržaj pomalo uspavane pozorišne scene u Novom Sadu.

Cilj je i ostvarivanje saradnje studenata svih klasa i godina studija dramskog departmana radi stvaranja predstava koje nisu predviđene nastavnim planom Akademije umetnosti.

Ideja je da se direktor, zamenik direktora i sekretar menjaju na svakih godinu dana kako bi se uspešno prenela ideja promene na generacije koje dolaze na Akademiju umetnosti.

Program „Nedelje Promene“ nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga