Nebojša Popov: Izloženi smo razularenoj i neograničenoj vlasti

Takva nekontrolisana vlast se sada nudi kao izbavitelj od prethodne nekontrolisane vlasti, a njeni visoki funkcioneri se predstavljaju kao spasioci

28. mar 2013

Sociolog Nebojša Popov izjavio je večeras da se društvo u Srbiji neprestano vrti u „začaranom, vrzinom kolu“ u kojem vlast i moć ne podležu nikakvoj kontroli.

„Suština našeg vremena je da smo izloženi jednoj razularenoj, neograničenoj moći, odnosno vlasti. I takva nekontrolisana vlast se sada nudi kao izbavitelj od prethodne nekontrolisane vlasti, a njeni visoki funkcioneri se predstavljaju kao spasioci“, rekao je Popov na tribini u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su se izbori pretvorili u „ritual“ u kojem se javljaju novi hajkači na bivše vlastodršce, koji su takođe ranije bili hajkači na one prethodne vlastodršce.

„Samom činjenicom što je Mišković u zatvoru, pa čak i ako bude osuđen, ništa se u privredi, u društvu neće izmeniti, jer mi ostajemo u tom vrzinom kolu nekontrolisane vlasti“, kazao je Popov.

On je ocenio da je tokom obeležavanja desete godišnjice od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u društvu u Srbiji vladala prava kakofonija.

„Toj kakofoniji najveći doprinos dali su oni koji su bili oštro suprotstavljeni politički protivnici u borbi za vlast, a sada deluju složno upravo na grobu Zorana Đinđića“, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, Zoran Đinđić je ubijen na ulaznim vratima u zgradu Vlade Srbije, u momentu kada je dolazio na sednicu Saveta za borbu porotiv korupcije.

Pisac i reditelj Zlatko Paković ocenio je da se u našem društvu zapravo ništa ne događa, već se sve neprestano ponavlja.

„Ovde se stvari ponavljaju, ovde nema nikakve produkcije, ništa se ne doživljava, ne doživljavamo ni sami sebe“, rekao je Paković.

Večerašnju tribinu organizovao je Studentski kulturni centar Novi Sad.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga