Nebojša Novaković (DS): Rasprava o Vojvodini je farsa u režiji Vučića i režimske opozicije

"Oni bi kao da ga usvoje, a ovi im kao ne daju"

21. mar 2019

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković ocenio je danas da je rasprava o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, koji je podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), “još jedna farsa u režiji Aleksandra Vučića i režimske opozicije”.

Novaković je u saopštenju za javnost podsetio da je usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine obaveza Srbije koja proističe iz Ustava Srbije i pozvao i vlast i “režimsku opoziciju da više ne prave igrokaze na temu tako važnog pitanja”.

Prema njegovim rečima, DS u vreme kada je predvodio Vladu Srbije nije uspeo da obezbedi skupštinsku većinu za usvajanje tog pravnog akta.

„Isti ljudi i iste političke snage koje su praktično sprečile usvajanje ovog zakona onda kad je bilo vreme da se to uradi, sada kao ozbiljno raspravljaju i razmišljaju da taj akt napokon usvoje. Iskreno žalimo zbog toga što je tako važan zakon zloupotrebljen u ovoj političkoj farsi, a još više nam je žao zbog toga što će ovim igrama ta ustavna obaveza izgubiti značaj i ulogu. Slučaj skupštinske rasprave o Zakonu o finansiranju Vojvodine najbolje se može opisati parafrazom čuvene izjave onog vojnika JNA iz rata u Sloveniji 1991. godine: oni bi kao da ga usvoje, a ovi im kao ne daju“, ocenio je Novaković.

Dodao je da je jučerašnja skupštinska rasprava o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine pokazala da aktuelna vlast uopšte nema nameru da usvoji taj zakon i da je stavljanje tog akta na skupštinski dnevni red motivisano isključivo željom vlasti “da pomogne (lideru LSV) Nenadu Čanku i njegovog stranci da se pred javnošću predstave kao jedini zaštitnici interesa Vojvodine”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se i da je DS praktično isti zakonski predlog koji je sada podneo LSV podnosio „više desetina puta“.

“Uostalom, da je režimu zaista stalo do rešavanja pitanja finansiranja pokrajinske autonomije, odavno bi na dnevnom redu bio predlog tog zakona koji je Demokratska stranke posredstvom svojih pojedinih poslanika podnela toj istoj skupštini više desetina puta i koji je praktično identičan zakonskom tekstu o kojem su poslanici juče debatovali”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga