Nebeska tema – emotivan omaž Divljanu

U filmu "Nebeska tema" učestvuju najznačajniji autori sa jugoslovenskog prostora, koji su specijalno za tu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Divljana

15. maja 2019

Dokumentarni film “Nebeska tema” Mladena Matičevića o legendarnom beogradskom rok muzičaru Vladi Divljanu (1958-2015) premijerno je prikazan 10. maja u rasprodatom Sava centru u Beogradu, uz poklon mnogobrojnih učesnika iz bivših jugoslovenskih republika publici, koja ih je ispratila dugim aplauzom u specifično emotivnoj atmosferi.

Premijera filma o Divljanu, organizovana na njegov rođendan, okupila je i savremenike Idola i mlađe generacije koje su stasale na pričama o tom bendu, Beogradu i Jugoslaviji 80-ih…

Skoro dvočasovni dokumentarni film sa elementim igranog strukturisan je kao svojevrsna radio emisija koja se emituje na dan Divljanovog rođendana, uz učešće gostiju u studiju koji govore o njemu. Priča ide hronološki, pa je prvi sagovornik Svetozar Cvetković, Divljanov drug od najranijeg detinjstva. Učesnici filma govore na raznim lokacijama, a ti delovi su vizuelno atraktivni, pa je Darko Rundek na ostrvu Brač, Dina Divljan govori dok hoda ulicama Beča, gde su Vlada i ona živeli sa decom… Ima i mnoštvo starih fotografija, snimaka sa koncerata, kao i iz učešća Divljana u zagrebačkom TV programu.

Važan deo filma su novosnimljene obrade njegovih pesama u izvođenju nekih od najznačajnijih muzičara iz regiona, pa film daje kompletnu muzičku biografiju Divljana, uz dosta detalja iz privatnog i porodičnog života. Filmski omaž Divljanu urađen je sa toplinom, nežnošću, divljenjem, ali i duhovitim momentima. Ima i sete, ali je Matičević izbegao patetiku.

Film „Nebeska tema“ ujedno je i svojevrsna enciklopedijska baza o Divljanu, detaljno ilustrovana audio i video sadržajem o vremenu i sredini u kojima je delovao.

Premijernoj publici poklonila se cela ekipa filma, a s obzirom na njenu brojnost, učesnici su jedva stali na pozornicu velike sale Sava centra koji odavno nije bio popunjen tako brojnim ljubiteljima nekog dokumentarnog filma. Publika je pojedinačno pozdravljala članove ekipe, pa je poklanjanje potrajalo više od deset minuta.

Među prisutnima su iz Hrvatske bili i Maks Juričić i članovi Letnjeg kino benda, Siniša Škarica (Jugoton), Ivana Soljan, Divljanova dugogodišnja prijateljica… ).

Najveći aplauz dobili su članovi porodice – Dina Divljan i sinovi, kao i Zdenko Kolar, te sam reditelj Matičević.

„Nebeska tema“ naći će se u bioskopima već od 16. maja – u Kombank dvorani, Roda Cineplexu i Cineplexxu Ušće, a tog dana će biti održana i kragujevačka premijera, nakon čega sledi niška, te novosadska 22. maja u bioskopu Arena Cineplexx.

U filmu „Nebeska tema“ učestvuju najznačajniji autori sa jugoslovenskog prostora, koji su specijalno za tu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Divljana.

U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno Kino Big Band i Old Stars Band.

Film je proizveden u produkciji kuće Starhill i kompanije United Media, a koproducenti su Cinnamon Film, Mir Media Group, Backstage iz Hrvatske, Tag Media i Digimedia.

Ekipu filma, uz Matičevića, čine i direktor fotografije Boris Poljak, producent za Starhill Aleksandar Pavlić, izvršna producentkinja Milena Džambasović, direktorka filma Nađa Lapčević, scenografkinje Jovana Cvetković i Jelena Sopić, montažer Dejan Urošević, dizajner zvuka Aleksandar Protić, kostimografkinja Ivana Ivić i pomoćnica režije Maša Nešković.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Centar za kulturu “Vlada Divljan” i Gradska opština Palilula. Deo sredstava, neophodan za zaršetak snimanja, prikupljen je i preko onlajn platforme Indiegogo. Podrška za “Nebesku temu”, osim iz Srbije, stigla je i iz Hrvatske, SAD, Švajcarske, Nemačke, Rusije, Ujedinjenjih Arapskih Emirata, Danske, Kanade, Holandije, Velike Britanije i još tridesetak zemalja.

Vlada Divljan bio je član i jedan od osnivača beogradske grupe Idoli, solo izvođač, osnivač i vođa Old Stars Benda, kantautor, kompozitor filmske i eksperimentalne muzike, muzike za pozorišne predstave i muzike za decu. Preminuo je 5. marta 2015. godine u Beču posle duge i teške bolesti. Porodica, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci dirljivo su se oprostili od Divljana u Domu omladine Beograda, uz zvuke nekih od njegovih najlepših pesama i veru da će kroz njih i on večno živeti. U maju 2015. godine objavljen je koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina „Live@Tvornica kulture“, u izdanju promoterske kuće Long Play.

Divljanova smrt izazvala je duboku tugu širom bivše Jugoslavije, uz podsećanje medija, kolega i mnogobrojnih nepoznatih obožavalaca na najveće hitove Idola, kao i na njegov višedecenijski samostalni rad i ljudske vrednosti koje su ga učinile istinskim idolom više generacija u regionu.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga