„Ne u mom gradu“ protiv balkanskog govora mržnje

Ne u mom gradu – poruka je koju su neofašistima i homofobima uputile antifa inicijative i kolektivi iz gradova s prostora bivše Jugoslavije

22. juna 2015

Na dan kada se slavi antifašistička borba i 74. godišnjica osnivanja Prvog partizanskog odreda na teritoriji bivše Jugoslavije, oglasila se regionalna inicijativa „Ne u mom gradu“. Upustili su se u akciju uklanajanja fašističkih grafita s ulica svojih gradova.

Tako su se neke zagrebačke svastike preobrazile u cvijeće, šibenske u vetrenjače, beogradski crteži s porukama mržnje pretvoreni su u oblačiće i srca, a natpisi u Banjoj Luci od noćas viču: „Volimo Dubrovnik!“.

U akciji su učestvovale grupe i pojedinci iz Splita (Neformalna inivijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola), Zagreba (Antifa Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreba), Šibenik (Antifa Šibenik), Banje Luke (Antifašisti/antifašistkinje iz Banje Luke), Prijedora (Centar za mlade – Kvart), Sarajeva, Beograda (kolektiv “Ne budi ograničen” i Inspektor Yoda zgužvani), Novog Sada (Prekrečimo grafite mržnje!), Kragujevca (Društveni kulturni centar Kragujevac i UMMS), te društveno odgovorni pojedinci iz Leskovca.

Ne u mom gradu – poruka je koju su neofašistima i homofobima uputile antifa inicijative i kolektivi iz gradova s prostora bivše Jugoslavije. U akciji čišćenja javnog prostora, koja je izvedena u noći između 21. i 22. lipnja sudjelovali su antifašistkinje i antifašisti iz deset gradova: Splita, Sarajeva, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca.

Istovremeno, ovom akcijom je obeležen i Dan antifašističke borbe, 22. juna, kada je pre 74 godine kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prvi antifašistički odred u okupiranoj Jugoslaviji.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga