Ne u mom gradu: Dekontaminacija javnog prostora od grafita mržnje

Uklonjeni grafiti koji propagiraju fašizam, versku, nacionalnu i polnu diskriminaciju i mržnju

23. juna 2015

Aktivisti antifa inicijativa iz gradova sa prostora bivše Jugoslavije organizovali su akciju dekontaminacije javnog prostora od grafita mržnje u nekoliko gradova.

Antifašisti iz Splita, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca poručili su neofašistima i homofobima „Ne u mom gradu“.

„Grafiti mržnje nisu ‘ekskluzivni’ problem sa kojim se bori samo onaj grad kroz koji mi hodamo. Naprotiv, on je postao folklor gotovo svakog manjeg ili većeg mesta na prostoru ex-Yu. Poruke koje nam se sa zidova šalju su identične i svode se na očuvanje ‘nacionalne i rasne čistote'“, objasnili su aktivisti.

Svest o tome bila je pokretač za povezivanje i saradnju grupa i odgovornih pojedinaca koji su se nezavisno jedni od drugih bavile uklanjanjem grafita mržnje iz javnog prostora.

„Svi zajedno, svako u svom gradu 21. juna u akciji koja je simbolično povezala takve grupe širom bivših jugoslovenskih republika, uklonili smo neke od grafita koji propagiraju fašizam, versku, nacionalnu i polnu diskriminaciju i mržnju“, istakli su antifašisti iz osam gradova.

Oni su dodali da su ovom akcijom istovremeno i podsetili na Dan antifašističke borbe, 22. jun, kada je pre 74 godine kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prvi antifašistički odred u okupiranoj Jugoslaviji.

„Antifašisti su te 1941. ustali protiv zla i mržnje. Mržnja je svuda ista i svuda podjednako pogubna. Odgovor na mržnju onda mora biti isti – ne u mom gradu!“, poručili su aktivisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga