„Ne rizikujte da Vojvodinu i Sandžak počnu proglašavati državama“

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je da su stavovi i ocjene predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi i neprihvatljivi

23. avg 2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su stavovi i ocjene predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi i neprihvatljivi.

Podsjetio je da je u vezi s tim zvanično poslao pismo predsjedniku Skupštine Srbije i rekao da se ni jedna administrativno-teritorijalna jedinica u državi BiH ne može proglašavati državom.

„Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni danas država niti će ikada biti država“ – kazao je Bećirović dodajući da ovakvi stavovi zvaničnika Republike Srbije predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dijela.

On je podsjetio da je prošle godine s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović razgovarao o unapređenju međudržavnih odnosa, rješavanju spornih pitanja između dvije države i pokušaju uspostavljanja kvalitetnijih odnosa između dva državna parlamenta.

Po njegovim riječima, ovo što je uradio Stefanović je veliki korak unazad.

„Zbog toga od Stefanovića tražim zvanično izvinjenje državi BiH, a ako Stefanović nastavi i dalje da govori da je bh. entitet Republika Srpska država, onda želim reći da on pravi veliki rizik. Rizikuje da zvaničnici u BiH, Mađarskoj, Vojvodini, Sandžaku, nekim drugim dijelovima Evrope i svijeta počnu govoriti da su i Vojvodina i Sandžak države. Mislim da bi Stefanović trebao razmisliti i o tome“ – upozorio je Bećirović.

Naša opcija i naš izbor, istaknuo je on, nije konfrontacija, međutim ako se nastavi iskazivanje velikodržavnih apetita naspram države BiH „odgovorno tvrdim da u ovoj zemlji ima znanja i pameti i hrabrosti da se ova zemlja brani političkim i demokratskim sredstvima“, poručio je Bećirović.

Osvrćući se na inicijativu SDS-a za njegovu smjenu zato što je odgovorio predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srbije, Bećirović je kazao da je ovo priča koja se mora pojasniti i razjasniti isključivo na relaciji država BiH-država Srbija.

(Tačno.net)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga